NaslovnaNovostiBritanija odlučila da pošalje Ukrajini, nama dobro poznatu, municiju sa osiromašenim uranijumom

Britanija odlučila da pošalje Ukrajini, nama dobro poznatu, municiju sa osiromašenim uranijumom

Prema pisanju RIA Novosti od 21. marta, Britanija će isporučiti Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom.

Ovo je izjavila zamenica ministra odbrane Annabel MacNicoll Goldie na sajtu britanskog parlamenta.

challenger 2
challenger 2


„Uporedo sa obezbeđivanjem Ukrajini eskadrile borbenih tenkova Challenger 2, isporučićemo i municiju, uključujući protivoklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum. Takva municija je veoma efikasna u borbi protiv savremenih tenkova i oklopnih vozila“, navodi se u tvitu baronese Goldie.

Britanski Challenger 2 kao glavno naoružanje ima Royal Ordnance top 120 mm Tk L30 koji koristi municiju sa podkalibarnim penetracionim strelicama, APFSDS (Armour-piercing fin-stabilized discarding sabot) od osiromašenog uranijuma (DU, Depleted uranium).

U nedostatku volflrama, upotrebu osiromašenog uranijuma u podkalibarskim protivoklopnim granatama prva je započela nacistička Nemačka. Sedamdesetih godina prošlog veka, Sjedinjene Države su preuzele razvoj takvih granata, koje su bile namenjene za borbu protiv novih sovjetskih tenkova.

Ovaj tip municije spade u borbeni komplet tenkova Abrams, a mogu ih koristiti nemački Leopard 2 i britanski Čelendžer 2. Američke trupe su koristile granate sa osiromašenim uranijumom tokom operacije Pustinjska oluja, tokom bombardovanja Jugoslavije i tokom invazije na Irak 2003. godine.

Kod nas su odlično poznati dugotrajni smrtonosni efekti ovog tipa municije; tokom agresije NATO 1999, iz topova GAU-8/A Avenger na avionima Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II, naša teritorija zasipana je municijom 30 mm sa osiromašenim uranijumom. Kao što su primetili stručnjaci, to može dovesti do izbijanja raka.

Prema rečima vojnog stručnjaka Konstantina Sivkova, upotrebu ovakvih granata treba smatrati „prljavim oružjem“: uranijumska prašina koja se taloži na zemlji je radioaktivna, izuzetno toksična i ne podleže dekontaminaciji.

1 KOMENTAR

  1. Ali obice imse od glave kao sankcije sto su zahcatile Evropu kako ce i sa tim raketama biti. Britaniha ce municiju sa osiromaseni uranijum Rusija ce odgovoriti istom merom pa ko ce viste. Ali mislim da Britanija ce mnogo vise nastradati nego Ukraina.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave