NaslovnaNovostiRusi prikazali prvi snimak Tajfun-VDV MRAP-a u zoni SVO

Rusi prikazali prvi snimak Tajfun-VDV MRAP-a u zoni SVO

Ministarstvo odbrane Rusije je 17. marta prvi put objavilo video snimak novog KAMAZ Tajfun-VDV oklopnog vozila otpornog na mine i zasedu u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Na snimku se vidi kako vozilo prevozi izviđačku jedinicu elitnih ruskih vazdušno-desantnih trupa tokom napada na kijevske snage na neodređenom frontu, a zatim pruža jedinici direktnu vatrenu podršku.

Tajfun-VDV može da primi osam potpuno opremljenih ljudi. Vozilo pruža zaštitu od malokalibarskog oružja, fragmenata granata i eksplozivnih naprava. Takođe je opremljen sedištima posade i vojnika koji apsorbuju energiju.

Vozilo 4×4 pokreće dizel motor KAMAZ 610.10-350 od 350 KS. Agregat omogućava vozilu da se kreće maksimalnom brzinom od 105 kilometara na sat sa dometom do 1200 kilometara.

Verzija vozila K-4386 koja se pojavila na snimcima Ministarstva odbrane Rusije ima povećanu krutost i snagu što omogućava da se bezbedno izbaci iz aviona.

kamaz tajfun vdv
kamaz tajfun vdv

Vozilo koje se vidi na snimku je naoružano neimenovanom kupolom 32V01, koja ima automatski top 2A42 kalibra 30 mm sa 250 metaka, mitraljez 7,62 mm 6P7K sa 100 metaka i dva reda po tri dimne granate 81 mm sa svake strane. Kupola, koju je razvio Centralni naučno-istraživački institut Burevestnik, opremljena je optičkim sistemom za ciljanje danju/noću.

Tajfun-VDV se trenutno masovno proizvodi. Nejasno je koliko ih je u službi ruskih Vazdušno-desantnih trupa. Vozilo je prvi put poslato u zonu specijalne vojne operacije u Ukrajini prošlog septembra. Do sada nije zabeležen gubitak nijednog vozila.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave