NaslovnaNovostiKamikaza-dronovi pogodili tri M777, dve haubice M109 I RM-70 bacača kijevskih snaga...

Kamikaza-dronovi pogodili tri M777, dve haubice M109 I RM-70 bacača kijevskih snaga [VIDEO]

Ruska vojska je uništila više ukrajinskih novonabavljenih artiljerijskih sistema svojom naprednom municijom.

Između 15. i 18. marta, ruski izvori su podelili video-snimke koji dokumentuju šest nedavnih udara sa municijom Lancet i KUB-BLA koji su lutali protiv artiljerijskih sistema kijevskih snaga u zoni specijalnih vojnih operacija.

Udari su bili usmereni na tri vučene haubice M777 američke proizvodnje od 155 mm, dve samohodne haubice tipa M109 kalibra 155 mm američke proizvodnje i jedan višecevni raketni bacač čehoslovačke proizvodnje RM-70.

I KUB-BLA i Lancet municiju za lutanje razvila je ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Kalašnjikova.

KUB-BLA, koji je vođen inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a, ima izdržljivost od 30 minuta i bojevu glavu od tri kilograma.

S druge strane, Lancet je dostupan u dve verzije, Izdelie-52 sa letom u trajanju od 40 minuta i bojevom glavom od tri kilograma i veći Izdelie-51 koji ima letom u trajanju od sat vremena a naoružan je bojevom glavom od pet kilograma.

Obe verzije su opremljene inercionim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a, kao i elektro-optičkim sistemom koji može da detektuje, prati i zaključava statične i pokretne mete.

Municija ruske vojske Lancet i KUB-BLA, nanela je velike gubitke kijevskim snagama u poslednjih nekoliko meseci.

Ukrajinski pokušaji da zaustave lutajuću municiju vatrom protivvazdušne odbrane, sredstvima za elektronsko ratovanje i protivmerama, imali su ograničen uspeh.

U noći 18. marta Ukrajinu je probudio još jedan talas ruskih udara po objektima vojne i energetske infrastrukture širom zemlje.

Meštani su izvestili da su eksplozije odjeknule u Dnjepropetrovskoj, Kijevskoj, Lavovskoj, Žitomirskoj, Rivnenskoj, Hmeljničkoj i Volinskoj oblasti. Vazdušna uzbuna oglasila se u desetak regiona, uključujući Čerkasi, Kirovograd, Harkov, Poltavu i gore navedene.

Ukrajinski zvaničnici su do sada samo potvrdili da su ruske bespilotne letelice dostigle cilj u Dnjepropetrovskoj oblasti, dok je ukrajinska PVO radila u Kijevu i u susednoj Žitomirskoj oblasti.

Velike eksplozije odjeknule su gradom Novomoskovskom u Dnjepropetrovskoj oblasti. Šef Dnjepropetrovske regionalne administracije potvrdio je oštećenje kritičnih infrastrukturnih objekata u toj oblasti.

Sudeći po snimcima koje su podelili meštani, ruske bespilotne letelice Geranium su udarile u skladište goriva u industrijskoj zoni u blizini stanice Novomoskovsk-Dnjeprovski. Prijavljena je šteta na drugim neidentifikovanim objektima u regionu.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave