NaslovnaNovostiBoing obezbedio višegodišnji ugovor za izgradnju 184 helikoptera AH-64E

Boing obezbedio višegodišnji ugovor za izgradnju 184 helikoptera AH-64E

Američki proizvođač aviona Boing najavio je da će izgraditi 184 AH-64E Apača za američku vojsku i međunarodne kupce, uključujući prve Apače za Australiju.

Kako je kompanija primetila, ovaj ugovor od 1,9 milijardi dolara dovodi ukupnu sadašnju finansiranu vrednost ugovora na 2,1 milijardu dolara, a ima potencijal da se poveća na više od 3,8 milijardi dolara sa budućim obavezama.

„Unaprjeđujemo napadnu flotu američke vojske, istovremeno podržavajući dodatne partnerske zemlje i pozdravljamo našeg najnovijeg kupca Apača, australijsku vojsku“, rekla je Christina Upah, potpredsjednica programa za jurišne helikoptere i viši izvršni direktor lokacije Boeing Mesa. „Ovaj ugovor naglašava potrebu za Apačima širom sveta.

Vojska SAD će dobiti 115 prerađenih Apača, sa dodatnih 15 Apača koji će biti nabavljeni kao opcije. Dodatna 54 aviona će biti isporučena partnerskim zemljama u okviru inostrane vojne prodaje.

Ovaj ugovor dolazi za petama flote Apača američke vojske koja je premašila pet miliona sati leta, što je prekretnica koja dokazuje da je AH-64 najsposobniji, najpouzdaniji i najsvestraniji jurišni helikopter u floti SAD.

Prema prvom višegodišnjem ugovoru, potpisanom 2017. godine, Boing je isporučio 244 prerađena Apača američkoj vojsci i 24 međunarodnim kupcima. AH-64E, napravljen na lokaciji Boeinga u Mesi, Arizona, se smatra najnaprednijim višenamenskim juršnim helikopterom na svetu.

Širom sveta trenutno radi negde oko 1.275 Apača.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave