NaslovnaNovostiRusija kaže da Putina ne može legalno uhapsiti nijedna strana vlast

Rusija kaže da Putina ne može legalno uhapsiti nijedna strana vlast

„Predsednik Rusije u svojstvu najvišeg zvanica države, u skladu sa međunarodnim pravom, ima imunitet od strane i međunarodne krivične jurisdikcije. Komisija za međunarodno pravo UN potvrdila je da međunarodno običajno pravo u ovoj oblasti postoji i ima dobro definisan sadržaj.

Zbog toga predsednik Rusije ne može biti hapšen od strane bilo koje strane vlasti (kriterijum rationae personae nije ispunjen), napisao je Kosačev, na svom Telegram kanalu.

Ovako je reagovao potpredsednik Saveta Federacije Konstantin Kosacev na odluku prethodnog veća Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu o hapšenju ruskog predsednika Vladimira Putina. Prema njegovom mišljenju, ova odluka je “bez presedana i nedopustiva” i ima političku pozadinu.

„Nalog za takozvano ‘hapšenje’ nije raspisao MKS kao pravosudni organ, već samo njegovo preliminarno veće, koje ne prejudicira pitanja krivice (ne ocenjuje meritum ili suprotnost tužilaštva). Osim toga, MKS je prekršio sopstvena pravila, objavljujući u javnost neke informacije o određenim ljudima, što označava striktno političku angažovanost, a ne pravni kontekst“, smatra ruski senator.

On je podsetio da ni Rusija ni Ukrajina nisu potpisnice Rimskog statuta MKS-a iz 1998. godine, što znači da ovo telo ne može imati jurisdikciju nad ovim teritorijama – „kriterijum rationae loci nije ispunjen“.

„Takozvana „otmica dece“ nije u nadležnosti MKS, jer takav zločin nije predviđen Rimskim statutom (kriterijum rationae materia nije ispunjen), dodao je Kosačev. On je naglasio da Rusija neće sarađivati sa MKS niti sa pojedinačnim državama potpisnicama Rimskog statuta MKS iz 1998. godine, jer „Sporazum ne stvara obaveze ili prava za treću državu, bez njene saglasnosti“ (član 34. Konvencija iz Beča iz 1969. o pravu ugovora). Prema njegovom mišljenju, Rusija bi mogla da uvede sankcije MKS.

„Današnja odluka MKS nema nikakve veze sa pravdom, ali demonstrira najdublju krizu međunarodnog prava koju je izazvao Zapad. Pod ovim uslovima, Rusija ima sve pravne osnove da uvede oštre sankcije MKS, njegovim sudijama i zvaničnicima. I zajedno sa prijateljskim zemljama bilo bi dobro razmišljati o stvaranju institucionalnog suda koji bi bio prava alternativa MKS“, rekao je senator.

4 KOMENTARA

  1. Ali genocidasi su tako nauceni da gaze i nepostuju medjunarodno pravo kako je to i dogovoreno. Amerikanci nikad i nisu postovali nikakve dogovore ni pravila svedoci smo sta su sve radili kad su protivpravno bombardovali Drbiju i ubijali srpsku decu izivljavali se javno i sudili samo srpskim generalima sto celi svet je to mogao videti,ali genocidasi besramno si krsili sva pravila i zakona odavno ubijali po svet neduzne i nevine ljude sto je svet ogorcan na njihovo siledzistvo i zloupotrebu zato ce sada i kazniti njihovo delovanje i njihov bezobrazluk sto idalje ga upotrebljavaju. Pogledajmo samo medie i stampu kolike su lazi i propaganda,ali to svima je vec mnogo jasno na koi bezobrazluk je spremna Amerika i svaki dan sve vise zloupotrebljava i medie i sve ostalo.

  2. Međunarodno pravo? MKS prvi nepoštuje međunarodno pravo pošto tamo rade abadžije i kočijaši. Jedino zapad poštuje Sarmat, kao vrhovnog sudiju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave