NaslovnaNovostiPrvih 5 kineskinja pilota sertifikovane da upravljaju lovcem J-11B

Prvih 5 kineskinja pilota sertifikovane da upravljaju lovcem J-11B

Prva grupa od pet žena koje su obučavale na lovcu J-11B u Kini je nedavno uspešno izvela svoje prve solo letove, čime su sertifikovane da upravljaju avionom J-11B.

Državni mediji pohvalili su taj podvig, rekavši da je pokazao da žene mogu da lete težim, fizički zahtevnijim borbenim avionima jednako efikasno kao i muškarci. Prosečna starost pet žena pilota uključenih u solo letove bila je 23 godine.

Tokom samostalnog leta, žene piloti su ušle u predviđeni vazdušni prostor. Nakon toga, žene lovaca su izvele nekoliko složenih manevara koji su ozbiljno testirali njihovu situacionu svest i taktičku snagu, uključujući izvođenje vratolomija.

Jan Zhongjue, jedna od pilota sa letećeg koledža u Ksijanu vazduhoplovnih snaga Kineske narodnooslobodilačke vojske, rekla je da su pokazale da su žene podjednako sposobne da upravljaju teškim borbenim lovcima kao i muškarci.

„Danas možemo da upravljamo J-11B; ubuduće J-20. Naše putovanje je nebo puno zvezda“, rekla je Zhongjue.

J-11B trenutno služi kao oslonac kineske flote borbenih aviona teške kategorije i prepoznat je kao jedan od najbolje opremljenih borbenih aviona četvrte generacije u misijama vazduh-vazduh.

Žene piloti će sada proći obuku za formacijsko letenje, letenje na malim visinama i vazdušne borbe pre nego što se priključe borbenim jedinicama na prvoj liniji do kraja ove godine.

Državni Global Times navodi da je pet pilota aviona J-11B završilo obuku visokog intenziteta i preopterećenja, sa zadacima i poteškoćama koje se podudaraju sa obukom za muškarce.

j 11b
j 11b

Vang Čen, još jedna žena pilot, rekla je da podvig procenjuje njihovu stručnost sa graničnim performansama aviona i sposobnošću da precizno kontrolišu avion. Ovo pruža solidnu osnovu za žene pilote da ostvare taktičke namere u budućim vazdušnim bitkama.

Lang Linchao, zamenik komandanta brigade sa vazduhoplovnog koledža u Si’an-u Vazduhoplovstva kineske armije, primetila je da žene nesumnjivo imaju prednost kada koriste oružje i opremu visoke tehnologije zbog svoje pažljive, metodične i osetljive prirode.

Linchao je rekao da su napori u skladu sa činjenicom da će „precizna manipulacija platformama oružja“ biti fokus u budućim borbama.

Global Times je izvestio da je obuka ženskih borbenih pilota ključni korak ka poboljšanju kalibra talenata Vazduhoplovnih snaga.

U izveštaju se dodaje da je vazduhoplovstvo postepeno uvodilo borbene avione J-10 i J-11B u akademije. Ova mera ima za cilj da pojednostavi cikluse obuke za pilote lovaca treće generacije.

Univerzitet mornaričke avijacije regrutuje pilote kadete kada napune 16 godina. Kineski mediji objavili su prvu ženu komandanta bojnog broda u aprilu 2022.

PrekoSCMP

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave