NaslovnaNovostiNovi ruski anti-dron sistem Serp-VS5 prošao testiranja

Novi ruski anti-dron sistem Serp-VS5 prošao testiranja

Novi sistem protiv bespilotnih letelica Serp-VS5 je prošao testove i spreman je za isporuku, rekao je za TASS Andrej Sorokin, zamenik generalnog direktora za razvoj poslovanja u Institutu za istraživanje Vektor.

Istraživački institut Vektor je deo grupe Ruselektronika, podružnice ruske državne tehnološke korporacije Rostec.

„Svi testovi su završeni. Sistem je spreman za isporuku po porudžbini i trenutno se radi na dogovoru o roku isporuke. Narudžbine za novi sistem su već dostupne“, rekao je Sorokin ruskoj novinskoj agenciji.

Serp-VS5 može da otkrije i onemogući male dronove u radijusu od 360 stepeni i dometu od 5 km. Dizajniran je da ometa kontrolni kanal drona, prekine njegovu komunikaciju sa operaterom i onemogući njegovu navigacionu opremu, što na kraju uzrokuje pad.

Sistem ima pet frekvencijskih opsega u rasponu od 900 MHz do 5,8 GHz koji mu omogućavaju da radi i protiv civilnih i vojnih dronova. Može ometati GPS, Glonass i Beidou signale u frekvencijskim opsezima L1, L2 i L5. Pored toga, može poremetiti Wi-Fi kontrolu dronova.

Kijevske snage od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini koriste lake ili ultralake komercijalne bespilotne letelice za nadgledanje i napad na ruske snage. Sistemi za elektronsko ratovanje slični Serp-VS5 su glavna linija odbrane ruske vojske od ove pretnje.

Novi sistem sa svojim prilično velikim dometom dodatno će povećati sposobnosti ruske vojske protiv bespilotnih letelica. Međutim, još uvek je nejasno da li će biti raspoređen u zoni specijalne vojne operacije.

IzvorTASS

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave