NaslovnaNovostiUkrajinska artiljerija preciznim udarom uništava ruske raketne bacače

Ukrajinska artiljerija preciznim udarom uništava ruske raketne bacače [Video]

Ukrajinska vojska objavila je snimke iz letelice na kojima se vidi kako ukrajinska artiljerija preciznim udarima uništava ruski samohodni višecevni raketni sistem Uragan.

Prema OSINT grupi Ukraine Weapons Tracker, tri ruska višecevna bacača raketa BM-27 Uragan 9P140 kalibra 220 mm uništena su od strane ukrajinske artiljerije u blizini Novonikanorivka, u oblasti Luganska.

Artiljerijski udar je pogodio teški raketni bacač skriven u drveću, dok pri kraju video snimka vidimo kako jedan od bacača pogađa drugi raketom. Verovatno je posledica toga što je već bio zapaljen.

BM-27 Uragan je samohodni višecevni raketni bacač kalibra 220 mm koji je dizajnirao Sovjetski Savez. U službu je ušao 1975. godine. Sistem je i danas u upotrebi u nekoliko zemalja.

Uragan je dizajniran da gađa bilo koju vrstu grupnih ciljeva, terenska i oklopna vozila, kao i vojne i industrijske odbrambene objekte.

BM-27 Uragan se sastoji od lansera montiranog na kamion sa 16 ili 40 lansirnih cevi za rakete od 220 mm. Lanser može da ispali sve svoje rakete za nekoliko sekundi, zasićujući veliku površinu visokoeksplozivnim fragmentacionim bojevim glavama. Sistem je veoma mobilan i može se brzo kretati između vatrenih pozicija.

BM-27 Uragan je korišćen u nekoliko sukoba, uključujući sovjetski rat u Avganistanu, Zalivski rat ali i sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Takođe se izvozi u nekoliko zemalja, uključujući Alžir, Angolu, Kubu, Indiju, Iran i Siriju.

Sve u svemu, BM-27 Uragan je veoma efikasan i svestran sistem naoružanja koji može brzo da isporuči veliku količinu vatrene moći na dato područje.

IzvorTwitter

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave