NaslovnaNovostiUkrajina pokreće zajedničku proizvodnju tenkovske municije sa zemljom NATO-a

Ukrajina pokreće zajedničku proizvodnju tenkovske municije sa zemljom NATO-a

Ukrajinski državni konglomerat za industriju oružja UkrOboronProm nedavno je objavio da je pokrenuo zajedničku proizvodnju 125 mm metaka za tenkove i protivtenkovske topove sa jednom evropskom zemljom u NATO-u.

„Ovo je već druga municija čiju su proizvodnju pokrenula preduzeća konglomerata u bliskom partnerstvu sa jednom zemljom NATO-a u inostranstvu“, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju za štampu UkrOboronProma, prva serija 125 mm metaka za glavne borbene tenkove T-64, T-72 i T-80 je već isporučena.

Ukrajina je prvi put pokrenula sopstvenu proizvodnju municije: minobacačke mine 82 mm i 120 mm, artiljerijske granate 122 mm i 152 mm, a sada i za tenkove 125 mm.

„Iz bezbednosnih razloga, proizvodnja je izmeštena van zemlje, ali u kreiranju municije učestvuju naši ljudi: dizajneri, tehnolozi, strugari, livnici itd“, saopštio je Ukroboronprom.

Deset zaposlenih u Ukroboronpromu je ubijeno na poslu tokom rata, dok je Rusija granatirala pogone za proizvodnju oružja. Neki od objekata su bili potpuno uništeni, što je primoralo kompaniju da preseli proizvodnju u bezbednija područja.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave