NaslovnaNovostiNovi kineski izviđački mikrodron „Kolibri” ušao u službu kineskih specijalaca

Novi kineski izviđački mikrodron „Kolibri” ušao u službu kineskih specijalaca

Novi kineski izviđački mikrodron „Hummingbird” proizvođača Huaking Innovation – Šenžen počeo je da ulazi u službu specijalnih snaga kineske narodne armije.

Minijaturna izviđačka bespilotna letelica Kolibri „Kolibri” proizvođača kineske privatne kompanije Huaking Innovation (grad Šenžen) predstavljena je na izložbi vazduhoplovstva u Džuhaju (provincija Guangdong, Kina) 2021 godine.

Njegova dužina je 17 cm, težina – 35 grama. Domet upravljanja i komunikacije je 2 km, maksimalno trajanje leta je 25 minuta.

Bespilotna letelica je opremljena sa četiri kamere, upravljanje se vrši preko prenosivog tableta i džojstika. Dron je dobar za upotrebu u zatvorenim prostorima i urbanim sredinama tokom specijalnih operacija kineskih snaga.

Kineski mikro dron dizajnom veoma podseća na Norveški, koje oružane snage Ukrajine već koriste u sukobu sa Rusijom, Black Hornet. Fotografije mikro-dronova koji se koriste u Ukrajini objavljene su na Telegramu.

Minijaturne dronove tipa helikoptera razvila je norveška kompanija Prok Dynamics 2012. Kasnije je britansko Ministarstvo odbrane naručilo veliku seriju ovih bespilotnih letelica za svoju vojsku.

Minijaturna veličina omogućava operateru da obavlja špijunske misije a da se dron ne primeti. “Crnog stršljena” je koristila Brigada britanskih obaveštajnih snaga u Avganistanu. Takođe su ga usvojile i Snage za specijalne operacije američkog marinskog korpusa.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave