NaslovnaNovostiNajmoćnija svetska samohodna haubica 203 mm „Malka“ u napadu na linije fronta...

Najmoćnija svetska samohodna haubica 203 mm „Malka“ u napadu na linije fronta ukrajinskih snaga

2S7M „Malka“ je samohodna haubica kalibra 203 mm, danas možda najmoćnija na svetu, proizvedena u Sovjetskom Savezu od 1975. do 1990. godine sa dve glavne verzije, 2S7 „Božur“ i 2S7M „Malka“. Samohodna haubica Malka ušla je u borbu u Ukrajini od samog početka vojnog pohoda i postala najmoćnije i najrazornije oružje artiljerije.

Na ukrajinskom ratištu, ova taktička samohodna haubica prelazi u borbenu gotovost za manje od pet minuta. Nakon dobijanja koordinata cilja od bespilotnih letelica za artiljerijsko izviđanje, posada je izvršila vatreni nalet ekplozivnim fragmetnim granatama na utvrđene odbrambene položaje i položaje neprijateljske artiljerije.

Slično drugom teškom naoružanju, nakon izvršenja zadataka, posada habice mora vrlo brzo da pobegne sa bojnog polja kako bi se pripremila za napad na cilj iz drugog pravca, izbegavajući protivvatru neprijatelja.

Samohodne artiljerijske baterije ruske vojske danonoćno napadaju linije fronta Oružanih snaga Ukrajine, nanoseći gubitke čvrstoj odbrani ukrajinske vojske impresivnim metkom kalibra 203 mm.

Iako je prošlo mnogo decenija otkako se prestalo sa proizvodnjom, na ukrajinskom ratištu 2S7M „Malka” i dalje ima visoku borbenu efikasnost zbog svoje mobilnosti i veoma moćnih granata.

1 KOMENTAR

  1. Autor nije upucen u opisano srestvo?? Haubica nosi naziv “PION” i kalibar joj je 203,2 mm!? Razlog dve desete je da nebi u slucaju zarobljavanja mogli da koriste municiju drugog proizvodjaca. Domet joj je 52km maksimalan. A na svetu postoje samo 3 drzave koje je poseduju: Ukrajina,Rusija i Angola 8 komada koje je kupila od Ukrajine. Opsuzivao sam njih pa znam podatak.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave