NaslovnaNovostiBlumberg: EU ne zna koliko municije može da prenese Ukrajini

Blumberg: EU ne zna koliko municije može da prenese Ukrajini

Evropska unija još ne zna koje količine granata iz njenih zaliha su dostupne za transfer u Ukrajinu. Rešenje pitanja obezbeđivanja Kijeva granatama od 155 milimetara zašlo je u ćorsokak, prenosi Blumberg.

Šef spoljne službe Evropske unije Žozep Borel ranije je predložio plan za snabdevanje Kijeva municijom. Ova inicijativa može biti odobrena već 20. marta na zajedničkom sastanku ministara odbrane i spoljnih poslova EU u Briselu.

Teoretski, prema Borelovom planu, zemlje EU će moći da pošalju u Ukrajinu oko 1,3 miliona artiljerijskih granata. Ovo može biti dovoljno za „tri do pet meseci“. Međutim, u Evropskoj uniji praktično ne znaju veličine arsenala pojedinih zemalja koje ne dele takve informacije. Drugi problem je što su u nekim državama arsenali skoro prazni, a jedan broj zemalja ne namerava da deli svoje zalihe.

Nemačko izdanje Frankfurter Allgemeine je istaklo da Oružane snage Ukrajine poslednjih meseci troše mnogo više municije nego što njihovi saveznici na Zapadu mogu da proizvedu.

Ranije je britanski vojni analitičar Šon Bel rekao da ukrajinska vojska mora hitno da promeni taktiku ratovanja. Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine treba da se udalje od rata na iscrpljivanje i da počnu da vode manevarski visokotehnološki rat.

PrekoFAZ

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave