NaslovnaNovostiNovi snimak prikazuje rad ruskih operatera dronova Lancet u zoni specijalnih operacija

Novi snimak prikazuje rad ruskih operatera dronova Lancet u zoni specijalnih operacija

Ruska televizija „Izvestija“ objavila je 12. marta video prilog koji dokumentuje rad neidentifikovane jedinice naoružane lutajućom municijom „Lancet“ u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Izveštaj, koji je snimljen na neodređenoj lokaciji, pokazuje kako operateri pripremaju, a zatim lansiraju osnovnu verziju Lanceta, Izdelie-52, u roku od nekoliko minuta. Takođe uključuje snimak dva nedavna udara na samohodnu haubicu 2S19 Msta sovjetske proizvodnje od 152 mm i na haubicu američke proizvodnje M777 vučenu 155 mm haubicu kijevskih snaga. Oba udara su viđena i ranije.

Lancet lutajuću municiju razvila je ZALA Aero grupa, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov.

Izdelije-52 ima let u trajanju od 40 minuta i bojevu glavu od tri kilograma, dok je veći Izdelije-51 izdržljivost od sat vremena i naoružan je bojevom glavom teškom pet kilograma.

Obe verzije su opremljene elektro-optičkim sistemom sa šifrovanom dvosmernom linijom podataka, koja omogućava operateru da detektuje, prati i zaključava statične i pokretne mete.

Ruska vojska koristi Lancet protiv opreme kijevskih snaga od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Prema video dokazima, municija Lancet je do sada uništila ili oštetila više od stotinu ukrajinskih glavnih borbenih tenkova, oklopnih vozila, haubica, višecevnih raketnih bacača, sistema protivvazdušne odbrane, radara i malih mornaričkih plovila.

Mali radarski presek i minimalni infracrveni potpis Lanceta čine ga skoro nemogućim presretanje. Povrh toga, municijom za lutanje je lako rukovati i jeftina za proizvodnju.

Ministarstvo odbrane Rusije je 11. marta prikazalo uništavanje protivvazdušnog raketnog sistema Oružanih snaga Ukrajine Stormer HVM britanske proizvodnje u zoni specijalne operacije upotrebom visokoprecizne lutajuće municije tipa Lancet.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave