NaslovnaNovostiVideo: Lancet lutajuća municija uništila više ukrajinskih artiljerijskih sistema

Video: Lancet lutajuća municija uništila više ukrajinskih artiljerijskih sistema

Između 6. i 10. februara, brojni ruski izvori vesti objavili su video zapise koji dokumentuju četiri nedavna udara sa municijom Lancet koja je lutala po artiljerijskim sistemima kijevskih snaga u zoni specijalne vojne operacije.

002 lancet 3
Lancet-3

Lutajuća municija je gađala sovjetski M240 vučeni minobacač kalibra 2400 mm, američki M777 vučenu haubicu 155 mm i tri samohodne haubice M109 američke proizvodnje kalibra 155 mm.

Udar Lancet lutajuće municije

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelie-52 sa izdržljivošću od 40 minuta i bojevom glavom od tri kilograma i veću Izdelie-51 koja ima izdržljivost od sat vremena i naoružana je bojevom glavom od pet kilograma.

Lutajuća municija leti ka ciljanom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a, a operater zatim koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu.

Udar Lancet lutajuće municije

Profil niskog leta, mali radarski presek i minimalni infracrveni potpis Lanceta čine ga skoro nemogućim za otkrivanje i presretanje.

Lancet je borbeno testiran u Siriji tokom ruske vojne intervencije u sirijskom građanskom ratu. U aprilu 2021. bio je angažovan u napadima na Tahrir al-Šama u provinciji Idlib.

Dok se iranski dronovi Shahed-136 kamikaze dugog dometa koriste protiv ukrajinske energetske infrastrukture, Lancet se koristi kao precizno oružje na bojnom polju protiv vojnih ciljeva visoke vrednosti, koje obično locira izviđački dron pre nego što se lutajuća municija lansira.

Udar Lancet lutajuće municije

Kijevske snage dobile su najmanje 800 artiljerijskih sistema od SAD i drugih saveznika nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Mnogi od ovih sistema su već uništeni ili oštećeni od strane ruske vojske upotrebom lansetne municije i drugih sistema preciznog navođenja oružja.

Udar Lancet lutajuće municije

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave