NaslovnaNovostiAmerička vojska vežba upotrebu dronova na osnovu iskustva iz rusko-ukrajinskog sukoba

Američka vojska vežba upotrebu dronova na osnovu iskustva iz rusko-ukrajinskog sukoba

Sjedinjene Američke Države analiziraju sukob u Ukrajini, kako bi uspešnije promenile koncept upotrebe specijalnih snaga za tzv. ”globalni rat protiv terorizma” u koncept njihove upotrebe visokog intenziteta u lokalnim sukobima sa protivničkim regularnim snagama.

Promena koncepta se ogleda posebno u ”SOF Vision & Strategy”, prema kojoj bi se Snage za specijalne operacije (SOF) fokusirale na suprotstavljanje Kini i Rusiji.

pripadnici 82 aa divizije vezbaju montazu drona
pripadnici 82 aa divizije vezbaju montazu drona

General-potpukovnik Džonatan Patrik Braga izneo je teze po pitanju upotrebe nove ”trijade” neregularnih borbenih dejstava:

  • SOF, svemirska sredstva i sajber jedinice (uključujući informacione i psihološke operacije);
  • razvoj programa obuke i usavršavanja veština operatera malih bespilotnih letelica, tehnologija, razvoj 3D štampanja i razvoj veštačke inteligencije (AI) i programiranja; 
  • stvaranje nove vojno-registracione specijalnosti na osnovu ovih savremenih tehnologija a samim tim i proširenje organizacione strukture i broja grupa specijalnih snaga.

Radi realizacije ovih ciljeva, za američku vojsku su svakako značajna iskustba borbi u Ukrajini sa masovnom upotrebom kvadrokoptera u izviđačke i udarne svrhe – bilo da se radi o bacanju raznih tipova municije na neprijatelja ili o upotrebi neke vrste ”kamikaza-UAV” zasnovanih na FPV (first-person view) dronovima.

Zanimljivi materijali objavljeni su na Instagram stranici instruktora jedne od američkih vojnih obrazovnih institucija u Fort Benningu (najverovatnije Pešadijska škola američke vojske, ili poigon obuke specijalnih snaga).

U školi je počelo aktivno proučavanje taktike primene dronova, organizovana je ovuka za rad na 3D štampaču za štampanje nosača granata i izučavanje programiranja i sklapanja FPV dronova ”Arduino”.

”Arduino” je, naime, kompanija za hardverske i softverske usluge otvorenog tipa, odnosno, korisnička zajednica koja dizajnira i proizvodi mikrokontrolere sa jednom pločom i kompletom mikrokontrolera za izgradnju digitalnih uređaja. 

pripadnici 82 aa na vezbi
pripadnici 82 aa na vezbi

Primera radi, vojnici 82. i 101. vazdušno-desantne divizije iz Fort Libertija uvežbavali su ispuštanje bombi razvijenih na bazi ručnih granata M67 sa kvadrokoptera RQ-28A kalifornijske firme ”Skydio” (zasnovan+ na nešto starijem X2D). Isti kvadrokopteri ranije su isporučeni i 3. bataljonu 75. rendžerskog puka, u Fort Beningu. 

Posle prvih iskustava sa RQ-28A, američka vojska vrši probe i sa dronovima Golden Eagle MK2, Swift i Skydio R47.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave