NaslovnaNovostiOtrovne ili eksplozivne bombonjere

Otrovne ili eksplozivne bombonjere

Tokom prve polovine decembra 2022 godine na društvenim mrežama se poput munje proširio snimak skladišta raznobojnih valjkastih kutija (sličnim konzervama Koka Kole), poređanih po stolovima i u frižideru (čak i u delu friza), kao i crnih kvadrokoptera.

Ruska ambasada u Londonu je 13. decembra na Tviteru podelila ovu informaciju na engleskom jeziku, tako da je postao viralan u sektoru engleskog govornog područja. Ruski izvori su tvrdili da je to dokaz da se Ukrajinci spremaju da putem dronova na ruske trupe kod Soledara i Bahmuta dejstvuju hemijskim oružjem, najverovatnije fozgenom.

Kao dokaz, naveli su da se na zagonetnim bocama nalazi ćirilićni natpis ”OB” što je na ruskom i ukrajinskom jeziku skraćenica za ”otrovnu municiju”. ”Readovka” je navela da je u pitanju bio hlorcijan (cyanogen chloride, ClCN): ”Preliminarno je utvrđena otrovna supstanca koju koriste Oružane snage Ukrajine ispuštanjem iz bespilotnih letelica – po svemu sudeći, reč je o cijanogenom hloridu.

Cijanogen hlorid je bezbojna gasovita supstanca oštrog neprijatnog mirisa, teža od vazduha i veoma toksična. Na temperaturi od oko -7°C, ona prelazi u čvrsto stanje, što se poklapa sa činjenicom da su ih ‘militanti’ čuvali u frižideru. Karakteristični simptomi trovanja cijanogenom hloridom su obilno suzenje, spazam očnih kapaka, opekotine, povraćanje i konvulzije.

Zvanično se nalazi na listi moćnih toksičnih supstanci i spada u 2. od 4 klase opasnosnih supstanci. Kako se koristi u hemijskoj industriji i u proizvodnji sredstava za zaštitu bilja, može se relativno lako nabaviti”.

003 narodni dron moljfar
Narodni dron Moljfar

Na svom autorskom kanalu vojni dopisnik ”RIA Novosti” Sergej Šilov je napisao da su ”Mađarovi ptičari” koristili hidrogen-cijanid, a da je ”još jedan indirektan znak (da je na dronovima korišćena municija sa otrovnom supstancom) to što nisu upotrebljavani obični kineski kvadrokopteri serije Mavic, već DJI FPV – manevarski izuzetno sposobni da lete između grana drveća, tako su sa lakoćom mogli da uleću kroz prozore zgrada.

Prilikom udisanja isparenja u koncentraciji većoj od 0,4 mg/l HCN izaziva trovanje sa smrtnim ishodom. Ako koncentracija supstance u vazduhu prelazi 11 mg/l, onda je trovanje parom moguće čak i perkutano (kroz otkivenu kožu)”. S druge strane, pojavili su se tvitovi da su u pitanju fejk vesti a da se u konzervama nalazi – čista voda (clearly dihydrogen monoxide, DHMO).

Uskoro se na mrežama pojavio novi snimak na kome ukrajinski vojnici sklapaju kvadrokopter – dron-samoubicu pod nazivom ”Moljfar” (Мольфар). Marljivi mehaničari su bili pripadnici posebne taktičke grupe vazdušnog izviđanja ”Mađarovi ptičari” (окремa тактичнa групa аеророзвідки, separate tactical air reconnaissance group S.A.R.G. ”Птахи Мадяра”). Radove je komentarisao lično komandir jedinice, Robert “Mađar”.

004 crvena bombonjera saman sa oznakom ob
Crvena bombonjera saman sa oznakom ob

O Robertu Josipoviču, poznatijem na kanalima kao ”Mađar” pojavljuju se kontradiktorni podaci. Na Vikipediji piše da je bio komandir 2. jurišne čete 28. posebne mehanizovane brigade a osnivač je i zapovednik posebne taktičke grupe vazdušnog izviđanja ”Mađarovi ptičari” (S.A.R.G. ”Птахи Мадяра”).

No, uskoro je na društvenim mrežama izašao demanti prema kome je ”Mađar” pomešan sa tenkistom, pukovnikom Jurijem Mađarom koji od 15. avgusta 2022. komaduje 28. posebnom mehanizovanom brigadom. Konačno, ruski izvori navode da se u suštini radi o Vladimiru Backu koji je promenio ime i prezime.

Kao odgovor na ruske tvrdnje da se radi o hemijskim sredstvima, ”Mađar” je demonstrirao da se limenke-”bombonjere” delimično drže u isključenom frižideru radi nedostatka prostora te da se radi o eksplozivnim bombama i kvadrokopterima domaće, zanatke konstrukcije.

005 crveni saman montiran na maljfaru
Crveni saman montiran na maljfaru

Šta više, od ”rodoljuba” su se prikupljala sredstva kako bi se sklopilo 5000 dronova za potrebe oružanih snaga Ukrajine a u toku je bio i novi projekat – ”BADA-BUM” bomba i detonator.

Konačno, ”Mađar” je na tvitu postavio i opis sredstava: ”crvena bombonjera (червона цукерка): в-во (видавництво?) ŠAMAN (ШАМАН), 63 komada, konstrukcija inženjera Šamana iz 63. posebne mehanizovane brigade (63-тя окрема механізована бригада); crna bombonjera (чорна цукерка): в-во Majak (МАЯК); naziv nije prema kijevskoj fabrici ‘Majak’ ili starom magnetofonu istog naziva (магнiтола Маяк); upaljač je (takođe) konstrukcija Šamana (вибухо-iнiцiйована Шаманом); Narodni dron-kamikaza ‘Moljfar’ (Народный дрон-камикадзе ‘Мольфар’), konstrukcija inženjera Saše Tolkov Rame (Саша Толков ‘РАМА’)”

”Neustrašiva” jedinica S.A.R.G. ”Ptahi Madjara” je 3. marta u  10.05 časova ”po naređenju napustila” Bahmut, tako da bi ubitačne bombonjere, eksplozivne ili otrovno-gasne, brzo pale u zaborav kao i sve u tekućoj SVO, da po medijima već duže vreme ne cirkuliše nova informacija.

006 sovjetska rb rkg 3
Sovjetska rb rkg-3

Fabrika ”Majak”  počela je da stavlja u upotrebu municiju za udarne dronove

Naime, glavni projektant Oleksandr Gordejev (Олександр Гордєєв) objavio je na zvaničnoj Fejsbuk stranici svoje kompanije da je ”ukrajinski zavod ‘Maјak’ (Публічне акціонерне товариство ‘Завод Маяк’), inače deo koncerna ‘Ukroboronprom’, (Державний концерн ‘Укроборонпром’) u saradnji Vazduhoplovno-izviđačkom službom GS A2724 (Аеророзвідка А2724, Київ) započeo proceduru naoružavanja borbenih bespilotnih letilica specijalnom municijom”. 

Prema njegovim rečima, takvo oružje ima dobre izglede, pošto su za osnovu iskorišćene stare sovjetske kumulativne ručne granate RKG-3 (ручная кумулятивная граната 3, indeks GRAU 57-Г-732), koje na stotinama hiljada leže u vojnim skladištima Oružanih snaga Ukrajine i niko ih ne koristi. Specijalisti fabrike ”Majak”, zajedno sa ”Aerorozvidkom”, sistemom tehničke konverzije ovih kumulativnih granata napravili su ”savremenu” avijacijsku municiju koja odgovara svim NATO standardima. Gordejev je izjavio da je snaga kumulativnog RKG-1600 dovoljna da neutrališe svako moderno lako oklopno vozilo napadom odozgo. Osim toga, takva municija lako neutrališe svako uporište, zemunicu i drugu podzemnu fortifikaciju, kumulativnim efektom probijajući betonske i drvene elemente i nasipe. Podsećamo da su prva poznata testiranja trenažnih i simulacionih „minibombi“ NI-RKH-1600 održana tokom komandno-štabnih vežbi na poligonu Široki Lan (Широкий Лан) krajem novembra 2020. godine. Kao nosač municije korišćen je jedan od multikoptera Vazduhoplovno-izviđačke službe.

008 bombe zavoda majak rkh 1600
Bombe zavoda majak rkh 1600

S druge strane, telo RB RKG-3 bez ručice, ojačanim punjenjem konverovano u klasičnu NI-RKG-1600 (НІ-РКГ-1600) i kumulativu bombu RKG-1600 (РКГ-1600), neobično podseća na ”bombonjere Mađarevih ptičara”, koje se takođe lansiraju sa kvadrokoptera. Тako se rađa prastaro pitanje ”šta je starije, kokoška ili jaje?”

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave