NaslovnaNovostiZabeležena prva upotreba bombi UPAB-1500V u Ukrajini

Zabeležena prva upotreba bombi UPAB-1500V u Ukrajini

Ruske oružane snage su, navodno, po prvi put protiv Ukrajine upotrebili vođene krstareće bombe UPAB-1500V mase 1.500 kg. Ovu vest je doneo ”Defens ekspres”, pozivajući se na sopstvene izvore.

Prva upotreba ovog ”novog i prilično opasnog oružja” zabeležena je pre nekoliko nedelja protiv jednog od objekata u Černigovskoj oblasti. Na jednoj od ostataka nalazili su se delovi oznaka koje odgovaraju UPAB-1500V.

Bomba UPAB-1500 prvi put je demonstrirana u Ruskoj Federaciji 2019. godine. Dizajnirana je za uništavanje visoko zaštićenih objekata na udaljenosti do 40 km. Istovremeno, Rusi su saopštili da je ova bomba već testirana, stavljena u službu ruskih kosmičkih snaga i da su dobili prve izvozne porudžbine.

Velika opasnost od upotrebe UPAB-1500V je ta što pripada planirajućem oružju, opremljena je inercionim i satelitskim navigacionim sistemom i ima bojevu glavu težine 1010 kg, a namenjena je za uništavanje visoko zaštićenih objekata. Bomba ima domet do 40 km od cilja, ali se mora lansirati sa nosača na visini od 14 km.

Istovremeno, kako primećuju novinari, upotreba ”lutajućih” bombi od strane Rusije je izolovana pojava upravo zato što je za obezbeđivanje velikog dometa potrebno lansiranje sa znatne visine, a ovo olakšava identifikaciju nosača i omogućava njegovo obaranje. 

”Defens ekspres” ne isključuje mogućnost da je bombarder Su-34 koji je ukrajinski Nikopoljski PVO puk vazdušne komande ”Istok” oborio 3. marta kod Jenakijeva u Donjeckoj oblasti,  nosio ovaj tip projektila.

Rusi su još u martu 2022. izjavili da u ratu protiv Ukrajine koriste bombe UPAB-1500B, manju kopiju UPAB-1500V. Takve bombe imaju masu od 505 kg, od čega 390 kg otpada na bojevu glavu.

upab 500v indeks 08b
UPAB-500V (indeks К08B)

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov (Олексій Юрійович Резніков) je 6. januara objavio ažuriranu infografiku o ostacima projektila. Prema njegovim podacima, Rusima je ostalo 11% balističkih projektila ”Iskander”; 9% ”Kalibar”, 16% ”Kh-101” i samo 12% iranskih dronova ”Shahed-136”. Međutim, Moskva i dalje ima značajan broj krilatih ”Iskandera”, ”Kinžala” i ”S-300”.

Ukrajinska Glavna obaveštajna služba (GUR) tvrdi da Ruska Federacija nastavlja sa proizvodnjom raketa pri čemu pokušava da izvrši supstituciju importovanih modela i pojednostavi proizvodnju. Tako, praktično, nastaje oružje koje se prilično razlikuje od originalnog.  

”Rosoboronoeksport” (Рособороноэкспорт) odavno u svojim komercijalnim publikacijama reklamira Planireujuću (”lutajuću”) snažnu, satelitski vođenu bombu UPAB-1500B.

Prema njihovim podacima, bomba je efikasna za uništavanje jakih i ekstra jakih objekata vojne infrastrukture, površinskih objekata kao što su komandna mesta i ojačani zakloni od armiranog betona (ŽBU). Koristi inercijski satelitski sistem navođenja. Bojevu glavu čini visokoeksplozivno fugasno punjenje  sa upaljačem i tri tipa usporača. Masa bombe je 1525 kg, masa bojeve glave 1010 kg, maksimalni domet do 50 km, režim primene na visinama do 15 km.

bombe na sajmu 2019
bombe na sajmu 2019

Kako je već rečeno, još na Moskovskom avio-kosmičkom salonu MAKS-2019 u Žukovskom, GNPP ”Region” (Государственное научно-производственное предприятие Регион, ćerka-firma Корпорации ”Тактическое ракетное вооружение” – КТРВ) je još 27. avgusta 2019.  predstavila nove vođene avionske bombe K08BE (500 kg) – oznaka u Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije UPAB-500V i K029BE – UPAB-1500V (1500 kg), opremljene inercijskim satelitskim sistemom za navođenje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave