NaslovnaNovostiRuska lutajuća municija se pokazala veoma efikasna u Ukrajini

Ruska lutajuća municija se pokazala veoma efikasna u Ukrajini

Ruska lutajuća municija, poznata i kao dronovi kamikaze, utiče na sukob dozvoljavajući ruskim trupama da napadaju ukrajinske visokotehnološke i skupe sisteme naoružanja kao što su radari ili artiljerija velikog dometa.

Lutajuća municija su bespilotne letelice koje se sudaraju sa svojim ciljevima i često eksplodiraju pri udaru. Smatraju se najefikasnijim za napad na stacionarne mete i ako se meta udalji od prvobitne lokacije, šansa za pogodak se značajno smanjuje.

002 lancet 3
Lancet-3

Obaveštajna grupa otvorenog koda (OSINT) Oryx saopštila je 4. marta da je zabeleženo najmanje 100 uspešnih pogodaka ruskih kamikaza dronova na ukrajinske ciljeve.

Spisak ukrajinskih ciljeva za koje je vizuelno potvrđeno da su uništeni, oštećeni ili pogođeni ruskom municijom „Kub i Lancet“, uključuje sisteme protivvazdušne odbrane, moderna borbena vozila ukrajinske proizvodnje i artiljerijske sisteme koje je obezbedio Zapad.

Bespilotne letelice Kamikaze postale su prava glavobolja za ukrajinske trupe i izazivaju strah u glavama artiljerijskih posada, koje su postale glavna meta ruskih dronova. Pošto se dron do cilja vodi pomoću taktičkog izviđanja kao što su Orlan-30 ili Zala, veoma je teško unapred detektovati približavanje Lanceta ili Kuba, a takođe je komplikovano ometati radio-kontrolni kanal jer u završnoj fazi, već je kontrolisan inercijskim sistemom.

OSINT grupa je saopštila da sve veća upotreba municije dolazi pošto je ruska flota jurišnih helikoptera pretrpela velike gubitke.

Oryx napominje da je Rusija nastojala da u potpunosti iskoristi propagandni efekat lutajuće municije postavljanjem snimaka njihovih podviga.

Podsetimo, u avgustu 2020 je rusko Ministarstvo odbrane odobrilo projektni zadatak za bespilotnu municiju [kamikaze dronove] Lancet. Grupa „Kalašnjikov“ je napravila ZALA Lancet, prvu rusku bespilotnu letelicu još 2019. godine, koja uključuje izviđačke, komunikacione, navigacione i visokoprecizne udarne elemente. Prvi put upotrebljena je u ratu u Siriji.

Lancet je težak 12 kg, a može da nosi od 3 kilograma. Vreme leta traje do 40 minuta, a maksimalna brzina leta može da dostigne 110 km / h. Kamikaza dron može da pogodi mete u dometu od 40 km. 

Bespilotna letelica ima nekoliko sistema za navođenje integrisanih u svoju strukturu, u kombinaciji sa optoelektronskim sistemima. Lancet-3 je opremljen video komunikacionim kanalom koji prenosi slike do cilja. Bojeva glava ima predkontaktni osigurač.

IzvorOryx

4 KOMENTARA

  1. Боже милостиви преуми Украинску војску и нарпд да се предају својој браћи Русима да више не слушају издајника Зеленског и његових саветника САД и Запада који пласирају своја наоружања да се униши све и војска и народ.Русија ће наставити сотонисте да таре док ух све у Свету не сатаре је милостиви Бог је допустијо тако и тако ће бити.Милостиви Господе смилуј се на своје православље и заштити и подари Руској војсци снаге издржљивости уз Твоју помоћ да заврши започето дело за цео Свет.Амин.

  2. Lanset se se proizvodi trenutno u dvije verzije sa 3kg I sa 5kg eksploziva a trenutno se ispituje sa 10 kg ekploziva

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave