NaslovnaNovostiKineski jurišni brodovi tipa 075 Hainan spremaju se za borbene operacije protiv...

Kineski jurišni brodovi tipa 075 Hainan spremaju se za borbene operacije protiv Tajvana

Dva jurišna broda tipa 075 Hainan uspešno su prošla sve testove i spremna su za borbena dejstva, saopštila je u ponedeljak Narodnooslobodilačka armija Kine (PLA).

Hainan, prvi amfibijski jurišni brod tipa 075 mornarice Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA), nedavno se pridružio flotili i izveo vežbu na dalekom moru u zapadnom Pacifiku, obeležavajući prvi put da je Kina održala ekspedicionu plovidbu sa ratnim brodom ovog tipa.

Komanda Južne flote pomorskih snaga PLA u vodama Južnog kineskog mora, Filipinskog mora i zapadnog Tihog okeana izvela je vežbu u trajanju od 30 dana. Tokom vežbe, brodovi su prešli rutu od 9.000 nautičkih milja.

Kineska mornarica objavila je prvi put snimke dva broda koji prolaze kroz morska ispitivanja na kineskoj društvenoj mreži Weibo još krajem prošle godine.

Hainan 31

Tip 075 je najveći nosač za helikoptere u službi kineske mornarice, sa palubom za poletno-sletnu pistu pune dužine koja omogućava istovremeno poletanje šest helikoptera. Može da nosi do 30 rotorkrafta, uključujući Z-20 i Z-18 kineske proizvodnje i Ka-52 ruske proizvodnje.

Sa sedam nivoa pristaništa, brod može da nosi 35 amfibijskih jurišnih vozila ili tri hovercrafta, kao i oko 1.000 marinaca i njihovu opremu. Ovaj masivni transportni brod takođe može da nosi do 10 kineskih glavnih borbenih tenkova tipa 99A, 20 oklopnih pešadijskih vozila tipa 05 i 50 terenskih vozila.

Serija 075 bi igrala vitalnu ulogu u potencijalnoj vojnoj kampanji protiv Tajvana. Prema nepotvrđenim informacijama, kineska mornarica planira da izgradi još pet brodova tipa 075.

tip 075 hainan

Zajedno sa deset brodova tipa 071, mornarica PLA priprema moćnu flotu za transport trupa preko Tajvanskog moreuza.

Neviđeni rast industrije brodogradnje PLA mornarice u poslednjih nekoliko godina je navodno učinio Kinu najvećom flotom na svetu. Po broju brodova Kina je već pretekla Sjedinjene Države.

Pratite oruzjeonline.com na Google News na ovom linku.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave