NaslovnaNovostiDronovi Lancet uništavaju dve ukrajinske haubice M109

Dronovi Lancet uništavaju dve ukrajinske haubice M109 [Video]

Izvori vesti su 2. marta objavili video zapise koji dokumentuju nedavne ruske udare na dve samohodne haubice M109 155 mm kijevskih snaga u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Haubice su ciljane municijom Lancet. Najmanje jedna od haubica je navodno raspoređena u blizini grada Ugledara, gde već nekoliko nedelja traje žestoka bitka između ruske vojske i kijevskih snaga.

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Kalašnjikova. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelie-52 sa dužinom leta od 40 minuta i bojevom glavom od tri kilograma i veću Izdelie-51 koji leti sat vremena i naoružan je bojevom glavom od pet kilograma.

Obe verzije lutajuće municije opremljene su elektro-optičkim sistemom koji može da otkrije, prati i zaključa statične i pokretne mete.

Kijevske snage su dobile najmanje 50 haubica tipa M109 od svojih saveznika od početka sukoba prošle godine.

U maju 2022. Norveška je donirala Ukrajini 22 M109A3GN. Kasnije u junu, Ujedinjeno Kraljevstvo je kupilo 22 bivša belgijska M109A4 i kasnije ih isporučilo kijevskim snagama. Letonija je u avgustu dostavila šest M109A5O.

Starije A1-A4 verzije M109 imaju maksimalni domet od 18 kilometara sa redovnim punjenjem, dok novije verzije A5-A7 imaju domet više od 21 kilometar i mogu ispaljivati M982 Excalibur precizno vođenu municiju sa dometom do 40 kilometara.

Ukrajina bi trebalo da dobije još haubica tipa M109 od svojih saveznika. Početkom januara, Sjedinjene Države su se obavezale da će Kijevskim snagama obezbediti 18 najnovijih verzija haubice, M109A6 Paladin. Haubice će navodno uskoro biti isporučene.

Ruska vojska je već uništila ili oštetila desetine novih ukrajinskih haubica, uključujući mnoge M109. Lutajuća municija poput Lanceta igra ključnu ulogu u operacijama protiv ovih baterija.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave