NaslovnaNovostiRuski dron kamikaza se obrušava na veoma retki ukrajinski tenk T-84

Ruski dron kamikaza se obrušava na veoma retki ukrajinski tenk T-84 [Video]

Snage za specijalne operacije Oružanih snaga Rusije saopštile su da su uništile ukrajinski tenk T-84 dronom kamikazom.

Retki glavni borbeni tenk T-84, jedan od samo deset napravljenih u Ukrajini, viđen je kako ga pogađa bespilotna letelica Lancet na nedavno objavljenom video snimku.

Snimak je objavljen 26 februara, a idalje nije verifikovan, lokacija nije potvrđena. Pored toga, treba napomenuti da tehničke karakteristike drona Lancet ne dozvoljavaju mu da uništava teško oklopljene ciljeve poput tenkova. Bojeva glava od 5 kg drona je preslaba da probije oklop tenka.

T-84 je unapređena ukrajinska varijanta tenka T-80 iz sovjetske ere. Veoma naprednu verziju T-80U razvio je Harkovski biro za mašinogradnju Morozova za Oružane snage Ukrajine. Dizajniran je za borbu protiv kopnenih, kao i niskoletećih vazdušnih ciljeva male brzine, istovremeno pružajući dobru zaštitu i visoku mobilnost kopnenih snaga.

T-84 je zaštićen poboljšanim eksplozivno reaktivnim oklopom (ERA) paketom Kontakt-5, koji je bio prvi tip ERA. Tenk je takođe zaštićen optičko-elektronskim protivmernim kompleksom „Štora-1“ koji je dizajniran da ometa protivtenkovske laserske i infracrvene sisteme nadolazećih raketa i protivtenkovskog vođenog oružja. Sistem integriše laserske senzore upozorenja, infracrveni ometač i sistem za postavljanje dima/aerosola.

Prvi prototip T-84 pojavio se 1994. godine, a iste godine odlučeno je da se napravi još nekoliko novih borbenih vozila. Nakon uspešnog završetka opsežnog programa ispitivanja krajem 1990-ih, tenk T-84 je ušao u službu ukrajinske vojske 1999. Svih 10 T-84 MBT učestvovalo je na paradi posvećenoj 10. godišnjici ukrajinske nezavisnosti 2000 godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave