NaslovnaNovostiŠpanija planira da koristi lovce iz pedesetih, Northrop F-5, još 5 godina

Španija planira da koristi lovce iz pedesetih, Northrop F-5, još 5 godina

Ministarstvo odbrane Španije uložiće 25 miliona evra između 2023. i 2024. kako bi obezbedilo rad borbenih aviona F-5 dugog dometa. Očekuje se da će ovo finansiranje biti dovoljno za rad lakih lovaca do 2028.

Španija planira da do tada dobije zamenu za F-5. Obuka pilota u Španiji se odvija u vazduhoplovnoj bazi Talavera La Real.

spanski f 5m freedom fighter u bazi dizon
Španski F-5M freedom fighter u bazi Dižon

Državni sekretar za odbranu, Amparo Valcarce, objasnila je prošle srede u Senatu da će ministarstvo izdvojiti „otprilike 25 miliona evra” između ove i sledeće godine „za održavanje aviona F-5”. Sredstva će ići za avioniku i održavanje motora.

U međuvremenu, odeljenje već radi na tome da ima zamenu za ovaj legendarni avion pedesetih godina u upotrebi do 2028. Te godine, F-5 će biti povučeni iz upotrebe „zbog strukturalnih ili zamornih razloga“, potvrdio je Valcarce u odgovoru senatoru Francisku Gzavijeu Fragosu.

Špansko ratno vazduhoplovstvo trenutno ima flotu od 19 F-5M u službi u krilu 23 u Talavera la Realu, operativnih preko 50 godina. Ovi avioni su prošli proces modernizacije početkom ovog veka kako bi im se produžio životni vek. Dve decenije kasnije, njihova zamena je jedan od prioriteta, na čemu je više puta insistirao načelnik štaba vazduhoplovstva general Havijer Salto.

Valkars je više puta insistirao da će zamena F-5 biti u upotrebi 2028. U 2024 godini program nabavke novog aviona „već će biti zreo”, što će obezbediti da od „2028 godine u zemlji bude novih aviona za obuku”. Obuka lovačkih i napadačkih pilota u Španiji smatra se strateškom sposobnošću Vazduhoplovstva.

Špansko Ministarstvo odbrane tek treba da pruži uputstva o mogućim avionima koji bi mogli da zamene F-5. Među glavnim opcijama koje postoje na tržištu je M-346 italijanske kompanije Leonardo. Spekulisalo se i o mogućnosti prelaska na PC-21, turboelisni motor koji je već u upotrebi u Vazduhoplovstvu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave