NaslovnaNovostiFrancuska razmatra slanje Mirage 2000C Ukrajini

Francuska razmatra slanje Mirage 2000C Ukrajini

Francuska razmatra mogućnost prebacivanja borbenih aviona Dassault Mirage u Ukrajinu dok bi se obuka ukrajinskih pilota odvijala u Poljskoj, otkrio je ministar oružanih snaga zemlje Sebastijen Lekornu tokom saslušanja u francuskom Senatu.

Senator Filip Folio upitao je Lekornua da li je planirano da se ukrajinskom vazduhoplovstvu prebaci 12 Miraž 2000C koji su stavljeni van upotrebe prošlog leta. Zauzvrat, senator Joel Harriot-Millam je pitao da li je tačno da će ukrajinski piloti biti obučavani na borbenim avionima u Poljskoj.

mirage2000 tajvan
mirage2000 na tajvanu

Ministar nije potvrdio ni transfer aviona ni obuku pilota. On je, međutim, rekao da Zapad trenutno radi više na prebacivanju municije u Ukrajinu.

Istovremeno je priznao da su „u toku pregovori sa Ukrajincima o borbenim avionima i obuci“. Ministar je podsetio na reči predsednika Emanuela Makrona da nema tabua u vezi sa tim.

Lekornu je pojasnio da su poteškoće sa transferom borbenih aviona u Ukrajinu vezane za logistiku, obuku i održavanje.

Francuske vazdušno-kosmičke snage trenutno koriste 195 borbenih aviona, uključujući 96 Rafala i 24 Miraža 2000-5F i 68 Mirage-2000D. Prošlog juna, Francuska je izbacila iz upotrebe i uskladištila svojih poslednjih 12 Miraža 2000C.

francusko ratno vazduhoplovstvo rafale b u letu. copy
francusko ratno vazduhoplovstvo, rafale b u letu

Mirage 2000C ima unapređeni radar, sistem za identifikaciju prijatelj-neprijatelj, kao i mogućnost nošenja oružja vazduh-zemlja, uključujući rakete i različite vrste bombi. Borbeni avion može biti naoružan i protivbrodskim raketama Exocet.

Francuska je postala jedan od glavnih dobavljača oružja kijevskim snagama nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini prošle godine. Pariz je do sada obezbedio haubice, oklopna vozila, PVO sisteme i protivtenkovske rakete.

Napori Zapada da se obnovi ukrajinsko vazduhoplovstvo dobili su zamah u poslednjih nekoliko meseci. Velika Britanija i Poljska su se već dogovorile da obučavaju ukrajinske pilote. Međutim, nijedna zemlja još nije donela odluku da isporuči borbene avione.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave