NaslovnaNovostiBumerang: Novi FPV dron koji Rusija koristi u ratu sa Ukrajinom

Bumerang: Novi FPV dron koji Rusija koristi u ratu sa Ukrajinom [Video]

Ruske trupe, kao i ukrajinske, koriste komercijalne dronove u Ukrajini. Kroz profil Ministarstva odbrane Rusije na Telegramu, Kremlj daje više objašnjenja o ovim bespilotnim letelicama. Na videu vidimo dronove Bumerang koji se naširoko koriste u rudarstvu i iskopavanju, energetici i građevinarstvu.

Ruski vojni resor prikazao je rad tima dronova u zimskim uslovima u Ukrajini. Operater i pomoćnik kontrolišu let i primenu drona. Operater nosi VR naočare koje služe za kontrolu drona tokom leta, u realnom vremenu. Zadatak asistenta je da prati let drona prema mapi reona u kom dejstvuju.

Ovi dronovi su poznati i pod imenom FPV – First Person View. Dron Boomerang prikazan na video snimku ima integrisanu kinematiku naknadne obrade [PPK]. To je ono što ga čini veoma pogodnim za industriju.

Kada se koristi sa civilnom aplikacijom, dron obavlja precizne proračune i locira određene kontrolne tačke potrebne za izgradnju puteva ili zgrada, postavlja eksplozije u otvorenim rudnicima, pravilno distancira stubove struje i još mnogo toga.

Međutim, zbog korišćenja radio signala, u nekim zemljama je potrebna licenca za ham radio. U drugim slučajevima, ova dozvola nije potrebna, ali se mora voditi računa da operater ne prekorači ograničenja snage ili da koristi pogrešne frekvencijske opsege bez dozvole.

Kakvu prednost ovaj dron pruža u vojnom okruženju? Prvo, dron Bumerang ima relativno dobru brzinu s obzirom na kapacitet baterije i veličinu drona – 170 km/h. Drugo, dron je lak za upravljanje, a VR orijentacija pruža mogućnost lakog praćenja rute. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Bumerang nema satelitsku navigaciju. Ovo daje prednost jer je uticaj anti-dronova na njega veoma slab. tj. pruža priliku za česte, tačne i napade bez dodatnih problema.

Kako je saopštilo rusko vojno ministarstvo, dron je bio napunjen eksplozivom pre nego što je krenuo u samoubilačku misiju. Prema ruskim vojnim izvorima, neke ruske trupe u Ukrajini postavljaju kameru za noćni vid na dnu drona kako bi se mogao koristiti noću. Koliko je efikasna upotreba noćne kamere, koja dodaje težinu i debalansira dron, nije poznato.

bumerang fpv dron
bumerang fpv dron

Rusija nije jedini operater civilnih dronova u ratu u Ukrajini. Ukrajinske trupe odavno daju na značaju kada je reč o upotrebi civilnih dronova. Od nedugo nakon početka rata do danas, ukrajinske trupe koriste civilne dronove kamikaze. Na mreži postoje gomile video snimaka kako vojnici uspešno pogađaju oklopna borbena vozila uz pomoć komercijalnih dronova.

Naravno, projektil pričvršćen za dron ima malu eksploziju koja ne može oštetiti oklop vozila. Dakle, cilj je da se bomba iz drona baci u otvor na BVP-u ili tenku, tada vozilo ostane netaknuto, ali posada je eliminisana.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave