NaslovnaNovostiIran objavio prve snimke leta najnovijeg borbenog drona SHAHED-149 GAZA

Iran objavio prve snimke leta najnovijeg borbenog drona SHAHED-149 GAZA

Vazdušno-kosmičke snage iranskog Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC) su 25. februara prvi put objavile snimke leta svog novog drona Shahed-149 „Gaza“.

Shahed-149, koji je razvila kompanija Shahed Aviation Industries, je borbeni dron na velikim visinama i dugog leta, sličan po veličini, obliku i ulozi američkom MQ-9 Reaper. Dron je predstavljen i dobio je ime po pojasu Gaze u čast borbe Palestinaca protiv Izraela usred palestinsko-izraelske krize iz maja 2021.

Shahed-149

Novi snimak prikazuje nenaoružani dron Shahed-149 kako poleće iz nepoznate vazdušne baze u Iranu i leti na maloj visini.

Šahed-149 ima trajanje leta od 35 sati, operativni domet od 2.000 kilometara i brzinu krstarenja od 350 kilometara na sat. Dron je sposoban da nosi 13 bombi i 500 kg elektronske opreme. To je prva iranska bespilotna letelica koju pokreće turboelisni motor.

Borbena bespilotna letelica je prošla testove leta u aprilu 2022. godine i istog meseca je primljena u službu u Vazdušno-kosmičkim snagama IRGC.

Duga izdržljivost i domet Shahed-149 bi trebalo da mu omoguće da deluje sve od zapadnog Irana do Izraela. Bespilotna letelica takođe može da radi preko celog Persijskog zaliva i Omanskog mora iz južnog regiona Irana.

Iran je poslednjih godina proširio svoj program bespilotnih letelica uprkos pretnjama Izraela, kao i sankcijama Sjedinjenih Država i Evropske unije. Teheran kaže da je program, koji razvija izviđačke, borbene i kamikaze bespilotne letelice, čisto odbrambeni i odvraćajuće prirode.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave