NaslovnaNovostiPojavila se nova vrsta drona kamikaze u Ukrajini?

Pojavila se nova vrsta drona kamikaze u Ukrajini? [Video]

Sredinom februara na internetu su se pojavili video snimci koji pokazuju prvo uspešno lansiranje novog tipa ukrajinskih kamikaza dronova.

Dron je navodno razvio Nacionalni univerzitet za avijaciju u Kijevu. Na snimku se vidi kako dron, koji se pokreće zadnjim propelerom, lansira sa improvizovanog lansera postavljenog u zadnjem delu mini kamiona uz pomoć raketnog pojačivača.

Ranije su se na društvenim mrežama pojavili video snimci ukrajinskih bespilotnih letelica koje su nedovoljno razvijene, a zapadni vojni blogeri su tvrdili da će uskoro ici u akciju protiv Rusije.

Međutim, informacije o ranijim naporima ukrajinske domaće industrije sugerišu da je u pitanju dron RZ60 koju je pre nekoliko godina razvila Ukrajina.

Prema nekim vojnim blogerima, testiralo ga je Ministarstvo odbrane Ukrajine 2019. godine. Informacije o njegovom trenutnom statusu, da li je u fazi testiranja prototipa ili se stiglo do serijske proizvodnje, nisu mogle biti nezavisno proverene.

Internet pretraga imena drona dovela je do brošure koja je sadržala pet verzija RZ60. Međutim, ne može se pristupiti izvornoj veb adresi. Svi dizajni su izgledali zapanjujuće slični dronu u videu. Dva od pet iz brošure pokreću propeleri, a tri imaju mlazne motore.

rz60 pdf
rz60 pdf

Brošura pripada Nacionalnom vazduhoplovnom univerzitetu/Harkovskom institutu za vazduhoplovstvo (KSAI). Iako datum testiranja na snimku nije poznat, verovatno da je nastao nedavno tokom zimskih meseci, nagađajući po snegu koji se vidi u pozadini.

Od pet dronova u brošuri, dron na snimku podseća na prvi. Klasifikovan je kao „borbena bespilotna letelica“ i označen kao RZ60.

Opisan je kao benzinska dvotaktni motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Može da dostigne brzine od 130 do 290 kilometara na sat, visinu od 50 do 6000 metara, let u trajanju od jednog sata, taktički domet od 40 kilometara i praktični domet od 300 kilometara.

Može se pretpostaviti da su dva različita opsega sa ili bez tereta. Oblik krila, trup, pa čak i detalji poput vrhova krila i izbočina na dnu vertikalnog stabilizatora drona na video snimku i brošuri se značajno poklapaju.

rz60 dronkamikaza copy
rz60 dronkamikaza copy

Ruski posmatrači dugo su ukazivali na to da je Ukrajina prvenstveno postala samo čvorište raznih zapadnih sistema oružja i da je skoro potpuno skrenuta sa koloseka izvođenja složenih projekata istraživanja i razvoja u oblasti odbrane.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave