NaslovnaNovostiHakerski napadi: Grupa RaHDit objavila datoteke puka Azov dok su se širom...

Hakerski napadi: Grupa RaHDit objavila datoteke puka Azov dok su se širom Rusije oglasile sirene

Hakerska grupa “RaHDit”, poznata kao “Zli ruski hakeri” objavila je oko 6.000 datoteka ukrajinskog neonacističkog puka “Azov” na portalu “НeмeZida”.

Kako prenosi Sputnjik, među dokumentima su nalozi borbenih proračuna, spiskovi učesnika u vojnim operacijama, delatnosti vojnika i njihove nagrade.

nemezida ranije delovanje
nemezida ranije delovanje

Navodi se i da to nije prva “sajber akcija” ruskih hakera, koji su, naime, krajem septembra prošle godine, objavili informacije o 1.500 aktivnih službenika Spoljne obaveštajne službe Ukrajine koji su u to vreme radili tajno u više od 20 zemalja. 

Prethodno je “RaHDit” hakovao servere Nacionalnog univerziteta odbrane Ukrajine, preuzeo njihove priručnike za obuku, a umesto njih ostavio dokumenta o zverstvima kijevskog režima u Donbasu. 

Oni su takođe obajvili listu na kojoj se nalazi više od sto imena – vojnika NATO-a i lica koja pružaju usluge i savete sajber centrima u baltičkim državama i Ukrajini. 

Na samom početku specijalne operacije “RaHDit” je istovremeno hakovao svih 755 sajtova ukrajinske vlade. Hakeri su podatke o akcijama ukrajinske armije potom predali ruskoj vojsci, naveo je jedan od članova grupe za “RIA Novosti” koji je želeo da bude anoniman.

telegram nalog nemezida
telegram nalog nemezida

Sa druge strane, u više regiona u Rusiji oglasile su se lažne sirene za vazdušnu opasnost posle hakerskih napada na servere radio i TV stanica, potvrdio je portparol ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

On je za agenciju Tass rekao da su radio stanice i TV kanali u nekim regionima emitovali zvuk sirena za vazdušnu opasnost, pošto su njihovi serveri bili hakovani. 

“Rusko Ministarstvo za vanredne situacije obaveštava da su te informacije lažne i netačne”, istakao je taj portparol. 

Prethodno je objavljeno da su, kako prenosi Tass, hakeri prekinuli radio programe u regionu Voronjež i na Krimu da bi emitovali upozorenja na vazdušnu opasnost uz poziv lokalnom stanovništvu da se uputi u skloništa.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave