NaslovnaNovostiPogledajte: Rusija popravlja svoje tenkove, na terenu, u zoni specijalne vojne operacije

Pogledajte: Rusija popravlja svoje tenkove, na terenu, u zoni specijalne vojne operacije

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak o remontu koji se obavlja u Ukrajini. Reč je o remontu teške oklopne i tenkovske opreme. Iz bezbednosnih razloga, lokacija improvizovane radionice se ne saopštava.

Video prikazuje aktivnosti remontne grupe iz Zapadnog vojnog okruga Rusije. Njihov posao obuhvata i postavljanje dinamičke zaštite, proveru voznih karakteristika, dopunjavanje goriva, tečnosti i punjenje municijom.

Artem, komandir remontne čete, u kratkom intervjuu kaže da je posao njegove brigade da obnovi oštećenu vojnu opremu za pešadiju, uključujući tenkove. „U najkraćem mogućem roku, stručnjaci zamenjuju motore, menjače, sisteme upravljanja, komunikacije i automatike“, kaže Artem.

Komandiri jedinica naglašavaju da serviseri remontnih jedinica rade do granice svojih mogućnosti. Smena ponekad traje 15-16 sati, ali po inicijativi samih majstora.

U verovatno napuštenoj zgradi, bez prozora, vrše se ozbiljne popravke. Zgrada je od armiranog betona, a prethodnu njenu namenu je teško pretpostaviti. Postoje improvizovane mašine za podizanje motora borbenih vozila. Gotovo sve se radi ručno pomoću alata za popravku.

Terenska oprema koju vidimo na snimku je prilično oskudna. Na tenkovima, oklopima, motorima vidi se dosta pohabanih tragova. Postaje jasno da se u improvizovanoj radionici popravljaju, pored tenkova, i oklopni transporteri, teretni kamioni i druga guseničarska vojna oprema.

Rusko Ministarstvo odbrane takođe kaže da članovi remontnih grupa razumeju da što brže ispravna oprema stigne na liniju fronta, to će naši borci efikasnije izvršiti svoju borbenu misiju.

1 KOMENTAR

  1. Imajući u vidu dug period trajanja operacije i veliku količinu borbenih sistema, koja se usled intenziteta dejstva i oštećenja/ neispravnosti nađu van upotrebe, organizacija održavanja zahteva mnogo dinamičniji pristup. Prve greške koje se tiču logistike, a koje su neminovno napravljene zbog neopravdanog entuzijazma prvobitnih operativnih planova, javljaju se kada se operacije planiraju bez realnog uvažavanja mogućnosti i dosega sopstvenih logističkih kapaciteta u svojstvu podrške manevarskim jedinicama. Posebno kad ste suočeni sa protivnikom koji se brani i koji ne odstupa čime se intenzivira oštećivanje tehnike. Mogućnosti oružanih snaga RF su velike po pitanju zamenjljivosti jer imaju velike rezerve borbenih sredstava u pozadini ali i one traže deo remonta da bi bile upotrebljive u zamenjljivosti. Snage za logistiku moraju biti srazmerno velike, opremljene i lokacijski ešelonirane da pruže podršku manevarskim jedinicama od bojišta, pa sve unazad logičkim povezivanjem do distributivnih logističkih centara u pozadini. Ako je tempo napredovanja manevarskih jedinica u nesrazmeri sa mogućnošću logistike da isprati podrškom, dolazi do kraha. I to se često ponavlja u istoriji ratovanja ali se isto tako često zanemaruje u operacijama.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave