NaslovnaNovostiOd 108 koliko ih ima, Španija šalje šest tenkova Leopard 2A4 u...

Od 108 koliko ih ima, Španija šalje šest tenkova Leopard 2A4 u Ukrajinu

Ministarka odbrane Margarita Robles potvrdila je da će Španija za sada Ukrajini isporučiti seriju od šest Leopard 2A4, iako je otvorila vrata za isporuku još tenkova ovog modela u budućnosti „ako bude potrebno“.

„Španija vrši popravke da bi ažurirala napredni deo Leoparda 2A4, koji se sastoji od četiri plus dva, i da bi uključila one drugih zemalja“, precizirao je ministar za plenarnu sednicu Kongresa poslanika, Fernando Gutijerez Diaz de Otasu. Robles je takođe primetila da bi se ova prva isporuka mogla povećati u budućnosti.

„Trenutno renoviramo šest Leopard 2A4, a ako bude potrebno i zahteva naših saveznika, taj broj će se povećati“, rekao je ministar.

Robles nije dala rok za isporuku tenkova niti dužinu radova. Santa Barbara Sistemas je odgovoran za razvoj svojih objekata u Alkala de Guadaira u Sevilji, centru gde je kompanija specijalizovana za modernizaciju i održavanje oklopnih vozila.

Pet tenkova je stiglo početkom februara iz industrijske zone Casetas u Saragosi, a šesti nekoliko dana kasnije. Španija je takođe uključena u obuku posada i servisnog osoblja. Vojska obučava 55 ukrajinskih vojnika u Saragosi za upravljanje tenkom Leopard 2A4.

LEOPARD 2A4
LEOPARD 2A4

Ministar je ponovo izbegao da navede koliko je materijala Španija do sada isporučila Ukrajini iz „predostrožnosti“ i „kako ne bi dojavili“ Vladimiru Putinu. Narodni poslanici zamerili ministru nedostatak informacija o snabdevanju i podsetili da je Španija jedna od najnetransparentnijih zemalja NATO-a po ovom pitanju, koja zauzima pretposlednje mesto tek ispred Portugala, u izveštaju koji je ažurira nemački Kiel Institute.

Španija ima 108 glavnih borbenih tenkova Leopard 2A4, od kojih se 53 nalaze u sedištu vojske u Kasetasu [Saragosa]. Šest koje Santa Barbara Sistemas popravlja dolazi odavde.

IzvorEl Pais

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave