NaslovnaNovostiDok je Bajden boravio u Kijevu, Rusija lansirala interkontinentalnu balističku raketu?

Dok je Bajden boravio u Kijevu, Rusija lansirala interkontinentalnu balističku raketu?

Vašington je obavestio Moskvu da će američki predsednik sleteti u Kijev. Praksa koja se odavno obavlja širom sveta oko zona sukoba kako bi se izbegla eskalacija. Obaveštenje je imalo za cilj da spreči bombardovanje Kijeva dok je američki predsednik tamo u poseti.

Moskva je navodno, uzvratila na taj gest tako što je obavestila Vašington da će Rusija, dok je Bajden bio u Kijevu, sprovesti testiranje svoje superteške interkontinentalne balističke rakete RS-28 Sarmat. Međutim, lansiranje nije išlo po planu i test nije uspeo, piše CNN.

CNN dalje navodi da je neuspeli raketni test promenio govor ruskog predsednika Vladimira Putina koji je održao u utorak, 21. februara. Prema mišljenju politikologa, Putin bi pomenuo test da ga je test prošao uspšeno. Zapadni mediji podsećaju da Putin voli da najavljuje testiranja svojih raketa i oružja, ali samo kada su uspešna.

Rusija je prvi put otkrila svetu RS-28 Sarmat pre skoro sedam godina – 2016. godine. Ova raketa bi trebalo da zameni zastarelu ICBM R-36M Voevoda u nuklearnom arsenalu i trijadi Ruske Federacije.

probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije
probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije

Prema izvorima, RS-28 Sarmat može da gađa ciljeve na udaljenosti od 12000 kilometara i može da nosi bojevu glavu od 100 tona.

Rusi su izvršili, uspešno, testiranje interkontinentalne balističke rakete i da su o tome obavestili SAD, u aprilu prošle godine, što je tada i potvrdio portparol Pentagona.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će ruska vojska 2023. godine dobiti oko 22 lansera sa interkontinentalnim balističkim raketama „Jars“, „Avangard“ i „Sarmat“, tri strateška raketna nosača Tu-160 i nuklearnu podmornicu „Imperator Aleksandar III“ projekta „Borej-A“.

Rusija ima najveću zalihu nuklearnog oružja na svetu, sa oko 6.000 bojevih glava. Ranije su lokalni mediji javili da Rusija planira da izvede drugo probno lansiranje najnovije teške interkontinentalne balističke rakete Sarmat do kraja 2022. godine, javila je novinska agencija Tass pozivajući se na vojne izvore.

Sarmat, koji Zapad naziva i „Satan” 2, smatra se najmoćnijom interkontinentalnom balističkom raketom ikada razvijenom sa dometom do 18.000 km. Može da nosi 15 nuklearnih bojevih glava i teška je 220 tona. Rusija tvrdi da Sarmat može da savlada bilo koji sistem protivvazdušne odbrane na svetu.

Raketa Sarmat razvijena je u V.P. Državnom raketnom centru Makejev. Prema ekspertima, Sarmat je sposobna da isporuči podeljenu bojevu glavu težine do 10 tona bilo gde u svetu preko Severnog i Južnog pola.

IzvorCNN

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave