NaslovnaNovostiDronovi-samoubice za srpsku vojsku

Dronovi-samoubice za srpsku vojsku

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da se u roku od 48 časova u UAE potpisuje ugovor o nabavci ”dronova-samoubica” za potrebe vojske Srbije. Poreklo i tip UAV nisu navedeni tako da ovde navodimo samo neke od ”dronova-samoubica” koje nude UAE.

adasi qx 4 uav
ADASI QX-4 UAV

Kompanija ADASI uz Abu Dabija osnovana je 2006. a od 5. novembra 2019 godine je deo konglomerata firmi iz vojno-industrijskog kompleksa Ujedinjenih Arapskih Emirata EDGE. Do sada je prepoznata po svojim UAV aparatima.

Karakteristike koje izdvajaju ADASI od konkurencije uključuju kompletan spektar platformi, sposobnost rada na bojnom polju, mogućnost integracije sa složenim nosivim teretom i pakete za održavanje koji uključuju mobilne sisteme na zemlji, održavanje i obuku.

Jedan od prvih proizvoda kompanije bile su UAV serije QX.

adasi qx 1
ADASI QX-1

Serija QX je zasnovana na otvorenom, modularnom dizajnu koji obezbeđuje višenamensku primenu i smanjene troškove eksploatacije. Sistemi se razlikuju po veličini, dometu, izdržljivosti i nosivosti, dok je osnovni dizajn isti. Seriju ADASI QX čine bespilotne letilice tipa ”lutajuća municija” ili ”dronovi-samoubice” (unmanned aerial vehicles-loitering munitions, suicide drone, kamikaze drone) QX-1 do QX-4 i RASH 2M.

adasi qx 2
ADASI QX-2

Prvi proizvodi u seriji QX bili su lako prenosivi i dizajnirani za upotrebu na liniji fronta od strane pešadije ili specijalnih snaga. Dok je QX-1 bespilotna letelica sa municijom, dizajnirana da se uništi na cilju, varijante QX-2 i QX-3 imaju mogućnost postavljanja precizno vođenog oružja za dejstvo iz neposredne blizine. QX-4 je varijanta sa vertikalnim uzletanjem i sledanjem (VTOL, vertical take-off and landing) sa fiksnim krilima, koja nudi produženu izdržljivost rada od 90 minuta. 

Bespilotna letelica HALCON SHADOW 25 sa mlaznim pogonom obezbeđuje brzi i precizni udar po stacionarnim ciljevima. Sadrži napredne mogućnosti navođenja i ugrađenu video navigaciju. Sistem ima brzinu krstarenja od 450 km/h, masu od 25 kg i domet do 250 km.

shadow 25
Shadow 25

HALCON SHADOV 50-P obezbeđuje odbrambenim snagama moćnu, dugotrajnu, ”lutajuću municiju” koja pruža mogućnosti preciznog udara na fiksne ciljeve. Raspon krila je 4,9 m, dužina 2,9 m,  visina 0,78 m a masa 135 kg.

HALCON SHADOV 50 TJ takođe spada u ”UAV-kamikaze” za gađanje stacionarnih ciljeva. Uz napredne mogućnosti navođenja i ugrađenu video navigaciju, sistem SHADOV 50 TJ omogućava brzu isporuku velikih tereta do 50 kg, a nudi fleksibilnost misije sa dometom do 240 km i vremenom leta od 40 minuta.

RASH – 2M u suštini predstavlja mođenu, visokopreciznu minobacačku minu kojoj nije potrebno oruđe za ispaljivanje. Sistem je idealan za patrolne misije, bezbednost granica i precizno eliminisanje pretnji velike vrednosti.

Za razliku od ubojnih letilica u UAE su razvijeni i UAV koji mogu poslužiti i u ’’miroljubivijim’’ misijima poput prenosa tereta.

QX-5 i QX-6 su noviji članovi iste taktičke serije. QX-5 je VTOL UAV sa fiksnim krilima prvenstveno dizajniran za obaveštajne, nadzorne i izviđačke uloge (Intelligence, surveillance and reconnaissance, ISR). Naime, za razliku od ranijih verzija QX-3 i QX-4, koje su prvenstveno predviđene za napadne misije, QX-5 je fokusiran na ISR zadatke proširenog dometa i izdržljivosti, kao što je pogranično patroliranje, nadgledanje cevovoda i nadzor širokog područja za civilnu i vojnu upotrebu. Sistem ima maksimalnu masu pri poletanju od 110 kg, domet od 100 km, izdržljivost od 7-16 sati (u zavisnosti od konfiguracije korisnog tereta) i plafon rada od 4500 metara.

shadow 50 tj
SHADOW 50 TJ

Taktička bespilotna letelica VTOL QX-6 je varijanta iste serije namenjena prenosu tereta. Ovo UAV teretno vozilo ima napredne autopilote i komunikacione sisteme. Ima mogućnost sletanja na različite terene, uključujući i brodove. QX-6 omogućava efikasan transfer tereta do i sa udaljenih i teško dostupnih lokacija. Napravljen da podrži isporuke tereta mase do 150 kg u izazovnim okruženjima, može biti konfigurisan sa funkcijom automatskog otpuštanja. Ima maksimalnu masu pri poletanju od 500 kg, domet od 100 km, izdržljivost od 1–4 h i plafon od 3000 m. Njegova sposobnost da radi sa kopna i plovila ne samo da je korisna za kopnenu vojsku i mornaricu, već ga preporučuje kmpanijama za  naftna i gasna postrojenja.

REACH-S je bespilotna letelica sa fiksnim krilima i masom pri poletanju od 600 kg a može da nosi teret do 120 kg. Može dostići visinu od oko 6000 m, a brzina krstarenja je od 150 km/h. Dron ima raspon krila od 12m i dužinu od 5,5 m. REACH-S ima komunikacioni domet od 200 km. Pogodan je i za izviđačke misije. Preporučuje ga mogućnost višenamenske upotrebe i izdržljivost od 24 sata.

Osim navedenih, postoji serija letilica bez posade tipa GARMOOSHA i Al SABR S-100

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave