Naslovna Novosti SAD imaju nizak inventar vojnih taktičkih raketnih sistema

SAD imaju nizak inventar vojnih taktičkih raketnih sistema

2
jos himars a kao pretnja rusiji sad rasporeduje sistem i u estoniju
Himars
google news

Pitanje šta bi američkoj vladi trebalo da bude prioritet i dalje se zanemaruje. Trenutno samo nekoliko republikanaca brani nacionalni odbrambeni interes zemlje, zato što sve više političara insistira da Ukrajina bude naoružana modernim oružjem.

I dok zvanično NATO nije u ratu sa Rusijom, stižu izjave koje nemaju veze sa takvim tvrdnjama. Rizik od eskalacije ukrajinskog sukoba za NATO je neuporediv sa rizikom ruske pobede, izjavio je generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg u govoru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

„Mnogi ljudi se pitaju da li vojna pomoć Ukrajini nosi rizik od eskalacije sukoba. Mogu reći: ne postoje opcije bez rizika. Ali rizik od Putinove pobede je mnogo veći“, rekao je Stoltenberg.

Ukrajina i dalje grčevito zahteva rakete maksimalnog dometa. Najpoželjniji je Armijski taktički raketni sistem [ATACM] koji radi sa HIMARS-om. Međutim, na videlo izlaze neprijatne činjenice. Zvanično, SAD i dalje dovode u pitanje isporuku ove rakete. Razlog, opet zvanični, je taj što bi to moglo da uvuče SAD u direktan rat sa Rusijom.

Vašington navodno strahuje da će neki ukrajinski glavnokomandujući doći u iskušenje da udari ovom raketom na rusku teritoriju. Međutim, za sada je Ukrajina “poslušna” i nije koristila HIMARS bez dozvole Vašingtona.

Ostaje da se pitamo šta bi mogao biti verovatni razlog zašto Ukrajina ne dobija ATACM. Vrlo verovatno raspoloživost zaliha raketnog sistema u SAD. Isporuka projektila, koji ima domet od 300 km, oskrnavila bi američke zalihe, piše Politiko, pozivajući se na četiri svoja izvora. Izvori su za izdanje rekli da bi isporuka ovih raketa štetila spremnosti američke vojske.

himars
himars

Naravno, zvanični Kijev traži rešenje i predložio je Vašingtonu da dobiju ATACM od saveznika, a ne od SAD. Takvih raketa ima, čak i u Evropi, pokazuje analiza. Na primer, Poljska, Rumunija, Grčka i Turska. Na istoku, Južna Koreja, Katar i Bahrein, međutim Vašington je nem na ovaj ukrajinski predlog.

Crvenu liniju za Vašington brzo pomera pravi razlog – nedostatak kvantiteta. Svaka vojska mora održavati željenu količinu u slučaju budućeg rata, napada ili regionalnog sukoba, a to je slučaj trenutno sa SAD.

Vašington je do sada vešto manevrisao između ukrajinskih zahteva i želje Amerikanaca, često izdavajući naređenje o isporukama saveznicima. Američka vojska i dalje ističe da daje Ukrajini ono što je zemlji potrebno. „Postoje i drugi načini da se Ukrajini obezbede kapaciteti koji su joj potrebni za napad na ciljeve“, saopštila je američka vojska.

2 KOMENTARA

  1. Rusija ce bit neumoljiva na kraju i moracete da se suocite saruskom pobjedom u ukrajini sta god ona to za vas znacila samo odugovlacite i nanosite vecnu patnhu ionako napacenom ukrajinskom narodu mada donekle i taj narod sam to trazi tako dace rusija bit nemilosrdna prema njoma a ta zrtva naroda u tom slucaju eskalacije ce prec cifru od milion civilnih zrtava kao amerikanci sto su uradili u irak .

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version