Naslovna Novosti Francuzi saopštili njihovu brojku ruskih gubitaka u Ukrajini: ‘150.000 mrvih Rusa, vojni...

Francuzi saopštili njihovu brojku ruskih gubitaka u Ukrajini: ‘150.000 mrvih Rusa, vojni neuspeh evidentan’

23
ruska zastava ilustracija
ruska zastava ilustracija
google news

Prema procenama koje je u petak izneo francuski ministar spoljnih poslova Stefan Sežur, “oko 150.000 ruskih vojnika je ubijeno od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine”, a informacije prenosi njihov AFP.

U intervjuu objavljenom u evropskom izdanju ruskog lista sponzorisanog sa zapada, Novaja gazeta, Sežur je naveo da je „vojni neuspeh Rusije već evidentan“, procenjujući ruske vojne gubitke na 500.000, uključujući 150.000 mrtvih.

O ovim gubicima je ruskim medijima koji rade iz inostranstva rekao: „A čemu sve ovo? To se može sažeti u dve reči: ni za šta“.

Ova procena ruskih žrtava niža je od one koju je izvestio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u februaru, kada je rekao da je ubijeno 180.000 ruskih vojnika.

Britanija je takođe krajem aprila izašla sa svojim procenama, te navela da je oko 450.000 Rusa ubijeno ili ranjeno u Ukrajini. Kijev, sa svoje strane, tvrdi da je u Ukrajini stradalo više od 470.000 Rusa.

Dokle ide bismislica ovih propagandnih ‘gađanja sa ciframa’ obe zaraćene strane pokazala su zapažanja američkih i evropskih medija koji najnovije fracuske tvrdnje i sami prenose uz navode da je “Francuska cifra bliža realnosti od podataka koje je iznela Ukrajina”.

Što se tiče ukrajinskih gubitaka, predsednik Zelenski je krajem februara prijavio 31.000 mrtvih vojnika, ističući da je svaki veliki gubitak za Ukrajinu.

Međutim, prema zapadnim bezbednosnim izvorima, ukrajinski vojni gubici su takođe potcenjeni.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu procenio je ukrajinske gubitke u istom periodu na 444.000, ne precizirajući da li je reč samo o mrtvima ili mrtvima i ranjenima. On je u petak izvestio o 111.000 ukrajinskih žrtava od početka godine, bez detaljnijeg objašnjenja.

Jedina činjenica koju znamo je da je ukrajinska vojska u velikoj defanzivi još od neuspeha njihove velike kontraofanzive leta prošle godine. Rusija nastavlja da drži inicijativu protiv protivnika koji se trudi da regrutuje nove vojnike i dobije još pomoći od Zapada.

Još jedna tura američke vojne pomoći, nakon odobrenja 61 milijarde dolara krajem aprila, trebalo bi, kako najavljuju zapadni izvori, da pomogne Ukrajini da ojača svoje snage i pokuša da stabilizuje front, posebno na istoku, u oblastima Časov Jar i Avdijevke.

Situacija Ukrajine je komplikovana ukoliko sagledamo realno iz brojnih aspekata uprkos neiscrpnoj podršci zapada, posebno nedostatkom protivvazdušne odbrane, što je omogućilo Rusima da bombarduju kritičnu infrastrukturu.

Zapadni vojni analitičari već danima napominju da bi Rusija mogla biti na ivici pokretanja nove velike ofanzive u Ukrajini.

23 KOMENTARA

  1. Jadni ljudi i jedni i drugi .Rat je Sranje ,ali Amerika nikad nije prodala toliko Aviona i Vojne tehnike i to ne Ukraincima.Svi Kupuju neke Avione Grci Turci Hrvati Italijani Danci Poljaci Svedani Nemci I ko zna ko jos .Neko dobro zarađuje od svega ovoga

  2. On se samo zabrojo kad je ženi godine računo,ovako zna on da broji, i u kusur se razume kad ode leba da kupi, ma ne mož trgovac da ga prevari nema šanse

    13
    7
  3. Pa bre vi ste posle tri meseca rata govorili kako ke poginulo dvesta hiljada rusa, samo na opsadi bahmuta blizu 50 hiljada mrtvi robijaša …kako ste im polupali četiri hiljade tenkova oko 370 aviona i 450 helihoptera…kako im nestaje raketa i granata još samo malo da ispucaju manevarce pa će da ih najure motkama iz ukrajine,sad vidim da su ti gubici koje zapad iznosi višestruko manji nego na početku rata,vidim ukrajinska groblja puna zastava,vidim razorenu ukrajinu i njen narod kako pati a zapad kako se smeje…

    28
  4. Zapadna matematika se odavno razišla sa normalnom matematikom,zapad se rukovodi logikom hotentota,svejedno ružno je licitirati sa mrtvima sa bilo koje strane.Mada nije im prvi put,kod nas se zapad bavi licitiranjem žrtava u Jasenovcu,tako je to na posthrišćanskom zapadu.

    17
  5. 500 иљадарки Руса избачено из строја и још нападају,па шта је тим људима😀 а процјену су дали они који се предају у сваком озбиљном рату😀

    11
    • Čekaj kada počne da gori tlo zločinačke organizacije. Tada ćeš i sam bežati kao danas Ukrajinci. Samo ti pametuj 😉

      24
      1
    • On se samo zabrojo kad je ženi godine računo,ovako zna on da broji, i u kusur se razume kad ode leba da kupi, ma ne mož trgovac da ga prevari nema šanse

  6. 500000 hiljada rusa je likvidirano 500?! ali avaj neka je i 150000, za 5 sela i jednu deponiju..eejj…jaka ova rusija..hehehehe..BRUKA KORUMPIRANA LOPOVSKA, NESPOSOBNA PRIMITIVNA!
    .

    34
    107
    • Paceru, šta tebe briga za ruske žrtve? Oni bar ne gube teritiriju za razliku od nas. A ratuju protiv kompletnog zapada.

  7. ”Баби се снило што јој је мило” (Вук Ст. Караџић). Могли би они и Енглези да се договоре како ће лагати, овако је баш неуверљиво…Чекамо сад немачку лицитацију, а америчку, итд. Дотле је дошло да се храбре измишљотинама и лажима. Гори под ногама изгледа.

    104
  8. Реална бројка. 150000 мртвих делите са 790 дана и добијете 190 мртвих дневно на линији фронта од око 1000 километара. Сад ће неки да ликују а неки да пљују. Ништа ћераћемо се још и тако у недоглед.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version