Naslovna Novosti Četiri ruska strateška bombardera Tu-95MS u blizini Aljaske: NORAD potvrdio otkrivanje i...

Četiri ruska strateška bombardera Tu-95MS u blizini Aljaske: NORAD potvrdio otkrivanje i pratnju letelica

19
ruski bombarderi tu 95ms patrolirali nad vodama beringovog i ohotskog mora
ruski bombarderi tu-95ms
google news

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su dva strateška bombardera Tu-95MS iz sastava Daleke avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga izvela planirani let u vazdušnom prostoru koji se nalazi iznad neutralnih voda Beringovog mora, u blizini Aljaske.

„Let je trajao preko 11 sati. Strateške bombardere su pratili borbeni avioni Su-30SM Vazdušno-kosmičkih snaga“ , navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi agencija Interfaks.

tu 95ms
Tu-95MS

Prema podacima koje su izneli predstavnici ministarstva, “na pojedinim delovima putanje leta strateške bombardere su pratili borbeni avioni nekih stranih država”.

„Piloti dalekometne avijacije redovno obavljaju letove iznad neutralnih voda Severnog ledenog okeana, Severnog Atlantskog okeana, Crnog mora, Baltičkog mora i Tihog okeana, u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora“ , precizirali su predstavnici ruskog Ministarstva odbrane.

Let ruskih bombardera potvrdila je i Komanda za vazdušno-kosmičku odbranu Severne Amerike (NORAD). U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama, NORAD je izvestio da su 2. maja 2024. otkrivena i praćena četiri ruska vojna aviona dok su delovala u identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane Aljaske (ADIZ).

Predstavnici NORAD-a su saopštili da su ruske letelice ostale u međunarodnom vazdušnom prostoru i da nisu ušle u suvereni vazdušni prostor SAD i Kanade. Oni su istakli da se aktivnosti ruskih aviona redovno sprovode u ADIZ-u Aljaske i da ne predstavljaju pretnju.

Međutim, nekoliko uticajnih i ostrašćenih korisnika na društvenim mrežama je odmah ocenilo da Rusija ovim letovima, zapravo, upozorava SAD. Prema njima, “ruska strana koristi ovaj oblik rata protiv svojih vojnih i političkih protivnika”, koji se inače naziva „rat u sivoj zoni“.

Televizija Zvezda Ministarstva odbrane Rusije predstavila je kratak video materijal o misiji koju su izveli ruski strateški bombarderi.

Iz analize videa proizilazi da je jedan od aviona Tu-95MS korišćen za let u blizini Aljaske bio onaj sa crvenom tablom broj 41. Avion pripada 79. bombarderskom puku Ukrajinka (Amur) u sastavu 326. divizije dalekometne avijacije (strateška avijacija).

Na snimku se takođe vidi lovac F-16, koji verovatno pripada američkom vazduhoplovstvu, i ruski avion Su-30SM. Let ruskih aviona počeo je noću, a završio se tokom 2. maja.

Treba napomenuti da je patrolnu misiju Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije najavio prvo NORAD, a kasnije i Ministarstvo odbrane Rusije. S obzirom na to da je let trajao više od 11 sati, to je normalno, jer se prema carinskim podacima ruska strana ne poziva na misije koje su u toku. Saopštenja za javnost Ministarstva odbrane objavljuju se tek nakon što su uključeni avioni sleteli na aerodrome za stalno angažovanje.

Koliko je Rusija udaljena od SAD?

Zanimljivo je napomenuti da Beringov moreuz razdvaja Rusiju i Aljasku (SAD) na njihovoj najbližoj tački, na udaljenosti od samo 85 kilometra između kontinenata.

Najbliža geografska tačka između granica SAD i Rusije nalazi se u Beringovom moreuzu koji se nalazi u Tihom okeanu. Ostrva Veliki Diomed i Mali Diomed udaljeni su samo 3,8 kilometara jedno od drugog, ali vremenski gledano, međusobno su udaljeni 21 sat.

Dok je Veliki Diomed u vlasništvu Rusije, Mali Diomed je u vlasništvu SAD. Zanimljivo, Veliki Diomed je 21 sat ispred Malog Diomeda. Veliki Diomed je takođe poznat kao ostrvo sutrašnjice, dok je Mali Diomed takođe poznat kao jučerašnje ostrvo.

Deo vode između ova dva ostrva zapravo se zamrzava tokom zime. Dakle, ako biste hodali od SAD do Rusije po ovom sezonskom morskom ledu, bukvalno biste ušli u sledeći dan. Međutim, putovanje između dva ostrva nije dozvoljeno, a kako se razvija geopolitika neće ni biti uskoro..

19 KOMENTARA

  1. Ove parnjace jos lete?.ove krsine u slucaju rata nece stici do aljaske, raspasce se iznad rusije, ja mislio da su rusi ove pedalinke odavono zamenili nesto novim, ali izgleda da je ta sovjetija spolovilo na biciklo.

    111
    • Stipe, samo da te potecetim da su ove leteće kršine letele oko cele evrope, prošle kroz Gibraltar i išle do Sirije da gadjaju položaje isisa pa nazad istim putem.

      125
      1
  2. Виц:
    Зове Путин Бајдена и каже му:
    -Баки, јел’ знаш како ће од идуће године да се зове Аљаска?
    -Како? пита Бајден
    -Ајскрим.

    10
    • Glupi i srebroljubivi rusi prodalu aljasku za saku dolara, tako sada prodaju rusiju kinezima, znas kako ce se rusija zvati za 10 godina??..putkofilicaru??..china oilpetrolgas..pump station..hehehehe..

      110
      • Ово је само виц. И требало би да буде смешно. Не знам што се ложиш.

      • E jado moja, pa celo hrvatsko primorje vam drže Turci, šiptari i Rusi, vi sa planina što gacate u kaljučama možete gledati more na razglednica

        175
        30
        • zabole me ko im drzi primprje, znam samo da srbi i poed sto su ih klali u vise navrata, i dan danas idu na njihovo more i pronalaze auta u to isto more..

  3. Да ли би волео да ти један овакав прелети преко лијепе ваше.

    107
      • Анонимно ти је добро име. Твоје мишљење није битно ни у твојој кући а камоли јавно. За вријеме рата у Босни све три стране су имале велику несрећу да користе оружје руског система које се неквари и увијек функционише па се рат одужио. Да смо којим случајем користили западно рат би се завршио крајем 92ге јер би се распало од употребе. Зато мало размисли сине прије него шта нашкрабаш!

        55
        • Glupi i srebroljubivi rusi prodalu aljasku za saku dolara, tako sada prodaju rusiju kinezima, znas kako ce se rusija zvati za 10 godina??..putkofilicaru??..china oilpetrolgas.pump station

          24
  4. Aaahahahahahaaaa…ovi jadni rusi ko da su dosli iz proslosti, kozne kape ko iz 41ve, tehnologija unutar kabine “vrhunska” ljenir i aglomer..aaahahahahaaa..unutar trupa ima 100 rusa koja okrecu pedale i elise..joojj maajko mila..koja zaostalost!!
    .

    1
    109

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version