NaslovnaNovostiKijev tražio od Berlina zabranjeno oružje - bele fosforne bombe

Kijev tražio od Berlina zabranjeno oružje – bele fosforne bombe

Kijev je uputio zvaničan zahtev Berlinu za nabavku zabranjenog oružja. To su kasetna municija i fosforno zapaljivo oružje [bele fosforne bombe].

Uprošćeno, kasetna municija su rakete i bombe koje eksplodiraju u vazduhu iznad mete, oslobađajući više malih eksplozivnih naprava. Fosforna municija može izazvati teške opekotine i trovanja kod ljudi.

bacanje bele fosforne bombe 1966
bacanje bele fosforne bombe 1966

Zahtev je 17. februara uputio potpredsednik ukrajinske vlade Aleksandar Kubrakov, tokom bezbednosne konferencije. Kubrakov je obrazložio svoj zahtev rekavši da je „ovo naša teritorija“.

Međutim, Berlin je odbio zahtev Kijeva. Odbijanje je odmah stiglo od nemačke odbrambene političarke gospođe Agnješke Bruger, članice Zelene stranke. Gospođa Bruger je podsetila da je Nemačkoj zabranjeno da poseduje takvu vrstu municije. Nemačkoj takođe nije dozvoljeno da ih razvija, proizvodi ili prodaje.

Po mišljenju gospođe Bruger, činjenica da „Rusija krši svaki međunarodni zakon“ ne daje Ukrajini osnova da učini isto. Nemačka političarka veruje da Kijev može da dobije mnogo „široke međunarodne solidarnosti“ ako sledi prihvaćena pravila. Ovo oružje je međunarodno zabranjeno, piše subotnji Spiegel.

Od 2010. do danas konvencija je zaboravila upotrebu kasetnog i fosfornog oružja i municije. Ova zabrana je poznata i kao „Sporazumi iz Osla“. Činjenica je, međutim, da ni Rusija ni Ukrajina nisu ratifikovale ove sporazume.

16481437843199
ilustracija

Kubrakov je na bezbednosnoj konferenciji objasnio da će kasetna i fosforna municija i oružje pomoći Ukrajini da se „odupre napadačima“. On je, međutim, naglasio da u potpunosti razume poteškoće takve isporuke upravo zbog Konvencije i sporazuma iz Osla.

Na istoj bezbednosnoj konferenciji gospodin Kubrakov je ponovo tražio borbene avione. Poljska je spremna da obezbedi svoje MiG-29. Međutim, nije jasno da li će se to desiti besplatno ili će Varšava želeti da proda ovu „donaciju“. Poljska je takođe naglasila da će, ako postoji koalicija za obezbeđivanje F-16 Ukrajini, ona to podržati i pridružiti se.

Podsetimo ovo nije prvi put da je Ukrajina zatražila kasatnu municiju. U decembru poršle godine Ukrajina je od Bajdenove administracije zatražila da im obezbede kasetnu municiju kako bi napredovala protiv Rusije. Više od 100 zemalja zabranilo je oružje u okviru konvencije Ujedinjenih nacija, a američki zvaničnici su izrazili „zabrinutost“ zbog ovog zahteva.

2 KOMENTARA

  1. Upptreba kasentnih bombi je zabranjena i pre 2010. god! Ali to nije smetalo NATO-u da ih koristi tokom rata protiv Srbije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave