NaslovnaNovostiVideo: Su-24 iznad Bahmuta, iako pogođen projektilom u levi motor, preživeo

Video: Su-24 iznad Bahmuta, iako pogođen projektilom u levi motor, preživeo

Ruski bombarder Su-24 pogođen je protivvazdušnom raketom, javljaju ruski blogeri, tokom operacije u Ukrajini. Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se kolika je šteta izazvana udarom. Prema nepotvrđenim informacijama, ruski Su-24 je oboren iznad Bahmuta.

Ukrajinske oružane snage vešto koriste prenosne protivvazdušne raketne sisteme. Su-24 je lako ranjiv ako leti na maloj, a ne na operativnoj visini. Na snimku se vidi kako projektil pogađa levi motor. Tačnije – mlaznicu levog motora. Od udarca, geleri su probili sistem za gorivo, oštetili lift i zapalili motor.

Međutim, posada je uspešno sletela. Sada ga treba popraviti i vratiti u operativnu spremnost. Prema različitim izveštajima, pilot nije koristio mehanička sredstva za sletanje Su-24. Mehanička sredstva su zakazala kao i klizač. Stručnjaci kažu da je takvo sletanje moguće držanjem krilaca do samog ugla sletanja.

Su-24 (Fencer) je sovjetski (prvi let imao 1967 godine) mlazni bombarder sa krilima promenljive geometrije. Avion je trebalo da bude odgovor na američki F-111 i samim tim je konstruktivno sličan. Su-24 može da radi u svim vremenskim uslovima, čak i noću. Dizajniran je kako bi nosio i taktičko nuklearno oružje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave