NaslovnaNovostiSAD testiraju M1 Abrams tenk sa veštačkom inteligencijom

SAD testiraju M1 Abrams tenk sa veštačkom inteligencijom

Na najnovijim slikama koje je američka vojska podelila 13. februara, eksperimentalni sistem za prepoznavanje ciljeva vođen veštačkom inteligencijom (AI) može se videti montiran na tenk M1 Abrams.

Sistem je dizajniran da poveća brzinu kojom se pretnje mogu pronaći i neutralisati. Slike su objavljene na veb stranici Službe za distribuciju vizuelnih informacija odbrane (DVIDS).

centar c5isr se udruzio sa vojnicima vojske pet nedelja tokom projekta konvergencija 22 kako bi testirali prototipove
centar c5isr se udruzio sa vojnicima pet nedelja tokom projekta konvergencija 22 kako bi testirali prototipove

Međutim, fotografije su snimljene 5. novembra 2022. godine, kao deo petonedeljnog događaja Project Convergence 2022, ili PC22, održanog u Kaliforniji.

Prema natpisima na fotografijama, inženjeri i naučnici iz Centra za komandu, kontrolu, komunikacije, računare, sajber, obaveštajnu, nadzornu i izviđačku (C5ISR) sarađivali su sa vojnicima vojske kako bi procenili prototipove tehnologije koja se gradi kao deo naprednog Program sistema za ciljanje i ubojitost (ATLAS).

Dalje se napominje da je „testiran niz mogućnosti potpomognutog sticanja ciljeva, praćenja i izveštavanja“ u realističnom borbenom okruženju tokom vežbe PC22.

ATLAS je projekat saradnje između C5ISR i centara za naoružanje Komande za razvoj borbenih sposobnosti američke vojske (DEVCOM).

vojnik koji koristi top od 50 mm koji kontrolise ekran osetljiv na dodir uz pomoc vestacke inteligencije. copy
vojnik na topu od 50 mm koji kontrolise uz pomoc vestacke inteligencije

Automatizacijom ljudskih zadataka tokom pasivnog hvatanja mete korišćenjem najsavremenije senzorske tehnologije i algoritama kompjuterskog učenja, ATLAS omogućava posadama da napadnu tri mete istovremeno, koje bi inače bilo potrebno da gađa pojedinačno, prema DVIDS-u.

Crna kutija se može videti odmah ispod sistemske kutijaste senzorske jedinice postavljene na rotirajućoj bazi na kupoli M1, a slične kutije se mogu naći i drugde oko rezervoara.

crna kutija je vidljiva odmah ispod senzorske jedinice sistema na rotirajucoj kupoli m1
crna kutija je vidljiva odmah ispod senzorske jedinice sistema na rotirajucoj kupoli m1

Čini se da su postavljeni na vežbovni tenk kao deo instrumentalizovanog višestrukog integrisanog sistema za simulaciju taktičkog angažovanja borbenog vozila (I-MILES CVTESS). Ovaj sistem koristi lasere za simulaciju sukoba i procenu štete u borbi identifikacijom i zbirom pogodaka.

Napredni automatizovani sistem za ciljanje i ubojitost (ATLAS), uprkos svom zloslutnom imenu, ima za cilj da pomogne ljudima da identifikuju pretnje koje su možda prevideli i da daju prioritet potencijalnim ciljevima.

Prema izveštajima, ATLAS-ov sistem za prepoznavanje ciljeva je izgrađen da koristi algoritme kompjuterskog učenja zasnovanog na ogromnim bazama podataka koje će vojska morati da sastavi da bi se zaštitila od lažnih informacija i pratila promenljive okolnosti.

Nathan Strout iz C4ISRNET-a je istakao da optički senzor montiran na tenk unosi fotografije okolnog regiona u algoritme veštačke inteligencije za detekciju objekata i kategorizaciju slike.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave