NaslovnaNovostiVeštačka inteligencija uspešno pilotirala borbenim avionom F-16

Veštačka inteligencija uspešno pilotirala borbenim avionom F-16

Eksperimentalni lovac baziran na jednoj od verzija F-16 testiran je pod kontrolom veštačke inteligencije u vazduhoplovnoj bazi Edvards u Kaliforniji, saopštila je američka korporacija Lokid Martin.

Više od 17 sati, veštačka inteligencija je samostalno upravljala modelom VISTA X-62A. Za svaki slučaj, u kokpitu je sedela posada spremna da preuzme ukoliko zagusti.

VISTA [Variable In-flight Simulation Test Aircraft] je avion za obuku koji je razvio Lockheed Martin u saradnji sa Calspan Corporation. Model je opremljen softverom koji omogućava simulaciju karakteristika drugih aviona.

VISTA X-62A je modifikovani lovac F-16D Block 30 Peace Marble II opremljen avionikom u verziji Block 40. Iako izgleda kao običan F-16, koristi tehnologiju Kalspanovog VISTA simulacionog sistema, kao i algoritme za praćenje modela (MFA) i sisteme autonomne kontrole (SACS) razvijene od kompanije Lockheed Martin. Ove dve tehnologije su odgovorne za nove mogućnosti koje omogućavaju eksperimente pomoću veštačke inteligencije i autonomnih sistema letenja.

Autonomni let koji kontroliše veštačka inteligencija u trajanju od više od 17 sati sproveden je u nizu testova prošlog decembra. Lokid Martin naglašava da decenijama koristi tehnologije veštačke inteligencije kako bi maksimizirao performanse i bezbednost sistema letenja, omogućavajući im da brže donose odluke na osnovu informacija.

lma vista
X-62A VISTA u letu iznad Edvards baze USAF, Kalifornija. (Foto: Kyle Brasier, U.S. Air Force)

Očekuje se da će VISTA nastaviti da igra glavnu ulogu u razvoju veštačke inteligencije i autonomnih sistema za potrebe američkog vazduhoplovstva. Dok model prolazi kroz niz standardnih provera, letovi u vazduhoplovnoj bazi Edvards će se nastaviti do 2023. godine.

Prema rečima predstavnika Škole za probne pilote vazduhoplovnih snaga SAD, VISTA će doprineti razvoju i testiranju naprednih tehnologija veštačke inteligencije i novih varijanti bespilotnih letelica. Očekuje se da će ovaj pristup ubrzati razvoj autonomnih bespilotnih platformi i dodavanje važnih taktičkih sposobnosti lovcu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave