NaslovnaNovostiUkrajinski oficir: Kompleksnost Abramsa i Leoparda mogla bi ih učiniti beskorisnim

Ukrajinski oficir: Kompleksnost Abramsa i Leoparda mogla bi ih učiniti beskorisnim

Kijev čeka prve zapadne tenkove koje su obećali saveznici. Najverovatnije će to biti nemački Leopard 2 ili Leopard 1. Moguće je da će ubrzo posle prvih Leoparda početi isporuka britanskog Čelendžera 2.

Ukrajinski vojnici jedva čekaju novu tehnologiju sa Zapada, ali imaju određenu uzdržanost., piše francuski medij Evropa 1, pozivajući se na sopstveni izvor – ukrajinskog oficira Oružanih snaga Ukrajine.

Prema izvoru, uslovi isporuke su veoma delikatni. On takođe sumnja u relativnu korisnost određenih tenkova. Takođe postoji zabrinutost zbog rizika od prebrze obuke tenkova.

Takođe tu je i prijem tenkova. Logistika će morati da se obavlja noću i podrazumeva mnoga zaustavljanja na dobro odabranim lokacijama kao što su hangari ili šume u zapadnoj Ukrajini kako bi se izbegli da budu detektovani od ruskih satelita i dronova.

ruski jurisni helikopter mi 28 havoc i svedski stridsvagn 121 leopard 2s tokom vezbe
ruski jurisni helikopter mi 28 havoc i svedski stridsvagn 121 leopard 2s tokom vezbe

Pored toga, problem je uspostavljanje logističkih popravki i lanaca snabdevanja gorivom, prema rečima oficira sa kojim se na terenu sreo reporter Evropa 1. Prema njegovim rečima, američki Abrams ima turbinski pogon i stoga zahteva mlazno gorivo kao i specijalnu isporuku.

Ukrajinska vojska se takođe pitala za tenk Leopard 1, koji bi imao vrlo malo prednosti u odnosu na starije T-64, osim sposobnosti da se kreće brže. Tip projektila koji se koristi ne bi se pokazao korisnim na današnjem bojnom polju.

leopard 1
Leopard 1

Dalje, oficir kaže da iskoristiti širi spektar vojne opreme ima i dobre i loše strane. Strahuje od posledica koje bi proizašle iz prenagljene obuke posada.

U roku od mesec dana, njegova jedinica je izgubila 20 od 30 tenkova sa ljudstvom obučenim, ponekad na ubrzani način, čisto da zadovolje neposredne potrebe rata.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave