NaslovnaNovostiRusija udara Ukrajinu u slabu tačku; Pogođeno kritično postrojenje za popravku tenkova

Rusija udara Ukrajinu u slabu tačku; Pogođeno kritično postrojenje za popravku tenkova

Ruska vojska tvrdi da je uništila ukrajinsku radionicu za popravku tenkova u Harkovu raketnim udarom ruskog vazduhoplovstva 12. februara.

„Kao rezultat visokopreciznog raketnog udara ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u gradu Harkovu, pogođene su radionice za sklapanje oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji mašinogradnje po imenu Mališev”, izjavio je general-potpukovnik Igor Konašenkov, zvanični portparol Ministarstva odbrane Rusije.

Ruski vojni stručnjaci kažu da udari na pozadinu ukrajinske vojne infrastrukture mogu uticati na broj borbeno spremne opreme koju može da rasporedi na frontu, smanjujući na taj način borbene sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga.

„Onemogućavanje vojne infrastrukture je zadatak broj jedan. Ukrajina sada ne može da proizvodi opremu, ali pokušava da je popravi i restaurira u remontnim preduzećima. Ista fabrika Mališev je ogromna. Pokušavamo da pronađemo i uništimo sve objekte, tako da oni moraju da odvuku opremu na Zapad na popravku“, rekao je ruski vojni ekspert Vladislav Šurigin.

Fabrika Mališev i obližnja područja u Harkovu više puta su bili pod ruskim napadima od početka vojne kampanje Moskve u Ukrajini u februaru 2022.

Ruska vojska je prethodni napad izvela u decembru prošle godine. Pre toga, došlo je do napada na fabriku u martu 2022. godine, a video snimci nakon udara obilazili su društvene mreže.

Kako smo nedavno pisali, Ukrajinci rade u radionicama za popravku u blizini linija fronta, gde se čak i pojedini ruski tenkovi koje su zarobile ukrajinske snage popravljaju da bi se ponovo rasporedili protiv ruskih trupa.

Zarobljeni ruski tenkovi koje koristi Ukrajina

Ukrajinske snage su uhvatile T-80U u navodno dobrom stanju, koje su mogli lako da oslikaju oznakama ukrajinske vojske i vrate ih u borbu.

t 80
t 80

Neki od zarobljenih tenkova su takođe uključivali najnaprednije ruske tipove T-90M, od kojih su jedan ukrajinske snage vratile u borbu protiv ruskih snaga.

Navodno dva zarobljena ruska tenka T-90A u nepoznatom ukrajinskom servisu (izvor Tviter) posada je napustila ovaj T-90 nakon napada u septembru. Manje od dva meseca kasnije, ukrajinska vojska je navodno ubacila T-90M protiv ruskih snaga.

t 90a
t 90a

Prema izveštajima, neko od osoblja koje radi u ovim remontnim radionicama su mehaničari volonteri koji su pre rata popravljali automobile, kamione, železnicu i autobuse, ali sada popravljaju ukrajinske i ruske tenkove T-72, ​​pa čak i pojedina vozila sa Zapada, poput američkih BVP-a.

Tu je i mobilna jedinica za popravku tenkova u okviru ukrajinske vojske koja navodno putuje duž linije fronta u Donbasu, odgovarajući na radio pozive borbenih grupa koje zahtevaju redovno održavanje, brzu popravku ili oporavak od kvara.

„Mi smo kao nomadi – krećemo se sa jednog mesta na drugo“, opisao je za Gardijan vozač oklopnog vozila za spasavanje koji je povezan sa ovom jedinicom.

Izvoriz.ru

1 KOMENTAR

  1. Rusi uništavanje na granici Ukrajine svako oružje koje pokuša da predje granicu,posebno uništavanje sve strane plaćenike i NATO vojne stručnjake,a svaki Američki vojnik ,oficir i obaveštajac mora biti glavna meta.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave