NaslovnaNovostiNa frontu u Ukrajini, kod pešadije ništa novo.. 

Na frontu u Ukrajini, kod pešadije ništa novo.. 

Poznato je da se britanski priručnici za borbe u naseljima (FIBUA – fighting in built-up areas, OBUAoperations in built-up areas, FISH – fighting in someone’s house ili FISH and CHIPS – fighting in someone’s house and causing havoc in people’s streets), kao i američka obuka za vojne operacije na urbanom terenu (MOUT, Military Operations on Urban Terrain), baziraju sa na iskustvima iz niza sukoba od Drugog svetskog rata (Staljingrad, na primer) do danas, a posebno se apostrofira rusko iskustvo u borbama u Groznom 1994-1995 godine.

Na žalost, prvo u Mariupolju a sada u Bahmutu ili Artjomovsku (kako se kome sviđa) Rusi imaju priliku da provere koliko su korsne lekcije o borbama u urbanim sredinama. Kao što smo već naveli, pešadija ostaje verna starom, dobrom, proverenom naoružanju.

Na Telegram kanalu pojavile su se slike ruskih specijalaca naoružanih modernizovanim mitraljezima Kalašnikova 7,62 mm “Pečeneg” (ПКM “Печенег”) sa teleskopskom glavom kundaka, kolimatorskim nišanom i prigušivačem te automatima Kalašnikova serije 100.

No, u gradskim borbama, primera radi u Marinki, koriste se i daleko starija sredstva; kamera je zabeležila dejstvo bestrzajnog topa 73 mm SPG-9 “Koplje” (Станковой гранатомёт СПГ-9 “Копьё”) koji je u naoružanje uveden još daleke 1963 godine!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave