NaslovnaNovostiRusija razvija teretni dron velikog dometa „TrAMP“, može da posluži i kao...

Rusija razvija teretni dron velikog dometa „TrAMP“, može da posluži i kao mini bombarder

Rusija je razvila transportni dron tipa aviona TrAMP (transportna avijaciona multifunkcionalna platforma) koji može da leti na veliku udaljenost dok vuče značajnu količinu tereta, prenele su Ria Novosti.

Letelica može da transportuje i ispušta teret do 250 kilograma na udaljenosti većoj od 600 kilometara, navodi se u izveštaju, pozivajući se na izvor. Dron je navodno napravljen za obavljanje dužnosti koje se smatraju opasnim za avione sa posadom po lošim vremenskim uslovima.

Izvanredna karakteristika ove letelice je velika tovarna kutija od 2650 litara, koja omogućava korisniku da utovari ogromne predmete i spusti ih padobranom na unapred određenu lokaciju.

Pored toga, dron leti na brzini od 195 km/h sa maksimalnom visinom leta od 3000 metara. Stajni trap omogućava korisnicima da uzleću i sleću na loše pripremljene i male platforme.

Štaviše, modularni dizajn drona omogućava brzu promenu krila, motora i stajnog trapa. U zavisnosti od raspoloživog prostora, dron se može koristiti kao vojni ili poljoprivredni uređaj pakovanjem raznih predmeta u tovarni prostor.

Poklopci tovarnog prostora se otvaraju nadole omogućavaju da se TrAMP koristi kao bombarder za koncentrisane napade na neprijateljske oblasti.

„U dron je moguće ugraditi radarsku, optičku, kartografsku i drugu specijalnu opremu za osmatranje. Vrata tovarnog prostora koja se otvaraju nadole omogućavaju izbacivanje udarnog tereta“, dodaje se u izveštaju.

Teretni dron može biti efikasnije i pristupačnije rešenje za pomeranje vitalnog korisnog tereta u okruženjima visokog rizika u poređenju sa klasičnim avionima sa posadom.

Sa druge strane, odeljenje za vazduhoplovstvo američkog mornaričkog centra za vazdušno ratovanje (NAVCAD) demonstrirala je nekoliko dronova sposobnih da isporuče teret na brod u pokretu u decembru 2021.

Ranije je objavljeno da su američka vojska i američki marinski korpus udružili snage kako bi razvili ove koncepte i traže povratne informacije od vazduhoplovnih kompanija. U međuvremenu, u oktobru 2022. godine, Erbas, glavni igrač u komercijalnoj vazduhoplovnoj industriji u Evropi, objavio je da je uspešno testirao mali demonstracioni model svog predstojećeg drona „cargo copter“, koji može da nosi 250 kilograma korisnog tereta sa maksimalnim dometom od oko 300 kilometara.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave