NaslovnaNovostiBritanija kupila Zastava M70 puške za obuku ukrajinskih vojnika

Britanija kupila Zastava M70 puške za obuku ukrajinskih vojnika

Već smo pisali da Velika Britanija u okviru operacije Orbital još od 2015. godine vrši obuku ukrajinskih vojnika. Neposredno nakon početka ruske ‘’specijalne operacije’’ obuka je intenzivirana na britanskom tlu.

Obuku sprovodi 1050 britanskih i specijalaca sa Novog Zelanda iz sastava 11. brigade za podršku bezbednosnih snaga (11th Security Force Assistance Brigade) pod komandom brigadira Džastina Stenhausa (Justin Stenhouse). Prva faza obuke podrazumeva upoznavanje za pravilnim rukovannjm strelјačkim oružjem – AK jurišnim puškama.

zastava m70b

Britanska vlada je za potrebe obuke nabavila nepoznatu količinu jurišnih pušaka AK kako bi ukrajinski vojnici trenirali sa oružjem koje se koristi na frontu. Naime, ukrajinska armija poseduje sve tipove i modifikacije sovjetskog Kalašnikova u kalibrima 7,62 i 5,45 mm.

Da bi bili sigurni u ispravnost i pouzdanost nabavljenog oružja, pripadnici Velške garde (Welsh Guards, Combermere Barracks, Windsor) su prethodno, tokom 17 dana, izvršili inspekciju i testiranje više od 2400 kalašnikova.

Na sajtu MIЛITAРНIЙ je još 11. jula 2022 objavljena reportaža Zastava puškama koje su britanci kupili ukrajincima. Autori navode da se Ukrajinici obučavaju i u rukovanju ‘’jugoslovenskim Zastavinim automatskim puškama M70, koje je brtinaska vlada najverovatnije nabavila iz Republike Hrvatske’’. Uz priložene fotografije stoji legenda da se radi o ‘’Zastava M70AB2’’ a same fotografije su dobijene od ‘’British Ministry of Defence’’.

No, ili Britanci ili ukrajinski (?) autor teksta očito ne poznaje dobro naše automatske puške. Naime, na slikama je jurišna puška 7,62 mm M70 – znači, staro oružje još iz početaka serijske proizvodnje.

m70ab2

Kod prvog serijskog modela naše AP, zatvarač je zabravlјivao cev okretanjem za 38° udesno, a na zadnjem delu zatvarača ugrađen je zadržač. Sanduk puške imao je asimetričan oblik i izrađivao se glodanjem (kao i kod sovjetskog AK-47); konačno, veza između sanduka i cevi bila je navojna. Ovi serijski modeli označeni su kao M1970 (puška) i M1970A (automat, odnosno puška sa preklopnim kundakom). Naredbom br. 314 od 19. avgusta 1971. u Kragujevcu je započeta serijska proizvodnja automata (jurišne puške) 7,62 mm M70.

Prema službenoj dokumentaciji, AP M70 je izvedena u dve osnovne konstrukcije – sa drvenim (M70, M70B, M70B1, M70B2) i preklopnim metalnim kundakom (M70A, M70A1, M70AB, M70AB1 i M70AB2). S obzirom na vreme proizvodnje, svaka od ovih konstrukcija imala je tri razvojna modela: početni (M70, M70A i M70A1), prelazni (M70B, M70AB1) i model (prvobitne) tekuće proizvodnje (M70B1, M70AB1). 

m70 i m70ab2
m70 i m70ab2

Kod prelaznih modela M70B i M70AB izvršena je izmena kod drvenog kundaka: sa sandukom je spojen uzdužnim vijkom i spojnicom. Dalјe, sa sanduka oba modela, koji je i dalјe izrađivan u vidu monobloka, uklonjen je zadržač zatvarača, a njegovu ulogu preuzeo je donosač metaka okvira. To je uslovilo da se sa leve strane okvira ukloni prorez. Cev je sa sandukom sada bila vezana preko cilindričnog presovanog spoja osiguranog utvrđivačem, a skraćena je i dužina postolјa prednjeg nišana.

Na modelu M70B1, kod veze kundaka sa sandukom, uklonjena je spojnica, odnosno vijak je direktno uvrnut u sanduk. Kod oružja M70B1 i AB1 pristupilo se izradi sanduka i poklopca sanduka od tanjeg lima (0,9 mm), zbog čega su ovi delovi dobili rebra za ojačanje. Izmenjen je utvrđivač okvira, a mehanizam za okidanje dobio je usporač. Na ustima cevi je umesto zaštitnog prstena ugrađen kompenzator, a zatvarač i nosač zatvarača su nešto olakšani.

Tokom vremena u tekućoj proizvodnji je na modelu M70AB1 ponovo počela izrada sanduka od lima deblјine 1,5 mm, preklopni kundak je ojačan, a regulator palјbe dobio je duži ispust na poluzi za biranje želјenog položaja.

fxntd1swqaau o

Na fotografijama se već na prvi pogled, prema konfiguraciji sanduka i drvenom kundaku može videti da se radi o M70 a ne o M70AB2. ’’Zastava’’ je AP M70 legalno prodavala širom sveta tako da su je Britanci mogli nabaviti bilo gde pa, naravno, i u Hrvatskoj, gde su ostale velike zalihe oružja bivše JNA.

10 KOMENTARA

  1. Čuvajte se idiota koji misle da su Englezi dobri. Ili su zlonamerni ili beskrajno glupi, u svakom slučaju su dobri samo za izbegavanje. Od njih nećete čuti ništa pametno, a pogotovo da će učiniti nešto korisno.

    • SAD su napale nacističku Nemačku i fašističku Italiju. Agresija. Stop idiotima i njihovim idiotskim komentarima. Idi se leči, debilčino.

  2. Ne prave Englezi nikakve jade,samo pomazu Ukraincima da se odbrane od agresora. Da su Englezi tako losi ne bi kralj Petar pobjego bas njima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave