NaslovnaNovostiUkrajina nemoćna protiv iranskih balističkih raketa koje ruska vojska nabavlja od Teherana

Ukrajina nemoćna protiv iranskih balističkih raketa koje ruska vojska nabavlja od Teherana

Dok rat žestoko besni na istoku Ukrajine, zemlja je svu svoju težinu stavila iza pokušaja da nabavi rakete dugog dometa i borbene avione sa Zapada. Nasuprot tome, pripremajući se za novi raketni udar na ukrajinske gradove, Rusija ostaje uključena u pregovore sa Iranom o nabavci balističkih projektila.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat izjavio je 30. januara na nacionalnoj televiziji da Rusija pokušava da nabavi iranske balističke rakete. On je rekao da je ukrajinska protivvazdušna odbrana u svom sadašnjem obliku nemoćna protiv tog oružja, prenela je iranska novinska agencija Mehr.

„Rusija je i dalje voljna da primi bespilotne letelice i rakete Fateh i Zolfagar iz Irana. To su balističke rakete. Nemamo sredstava da ih pobedimo“, rekao je Jurij Ihnat u ukrajinskoj nacionalnoj zajedničkoj emisiji 24/7.

„Glavna pretnja koja visi u vazduhu i koja se još uvek može primeniti su, naravno, rakete iranske proizvodnje. Rusija nije odustala od namere da dobije kamikaza dronove iz Irana i, na neki način, ranije najavljene rakete: modele Fateh i Zolfaghar“, rekao je Inhat.

Portparol je dalje uzvikivao: „Ovo su rakete; mi danas nemamo sredstava protiv raketa. Sistemi protivvazdušne odbrane Ukrajine ne mogu da obore balističke rakete Iskander, supersonične rakete Oniks, kao ni hipersonične rakete Kinžal.. Ovo što imamo je protivvazdušna odbrana nije protive raketna.”

„Ovo su izazovi i pretnje sa kojima se danas suočavamo. Moguće ih je uništiti [sisteme – prim. aut.] i na pozicijama, ali i naši partneri razumeju da su potrebna sredstva protiv raketnih pretnji.

zolfaghar
zolfaghar

Ukrajinski portparol želeći da na ovaj način zatraži od Zapada sisteme poput Patriot PAC-3 ili SAMP-T zaboravio je da spomene da na rakete Kindžal, Iskander ili Oniks trenutno niko nema odgovor, ne samo Ukrajina.

U oktobru 2022, izveštaj objavljen Rojtersu tvrdi da Rusija i Iran pregovaraju o dogovoru o iranskim balističkim projektilima nakon super uspeha Šahed-136 u ratnoj zoni. Do sredine oktobra, Rusija je značajno podigla efikasnost a smanjila troškove, koristeći dronove samoubice.

„Rusi su tražili još dronova i te iranske balističke rakete sa poboljšanom preciznošću, posebno familije projektila Fateh i Zolfaghar“, rekao je Rojtersu jedan od iranskih diplomata. Do danas ipak nije zabeležena upotreba iranskih raketa.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave