NaslovnaNovostiVideo: Devet F-16 Vipera izvodi napad na bazu danskog vazduhoplovstva tokom vežbi

Video: Devet F-16 Vipera izvodi napad na bazu danskog vazduhoplovstva tokom vežbi

Pojavio se spektakularan video snimak devet F-16 Vipera koji nadleću bazu na niskom nivou iz više pravaca u viševektorskim napadnim vežbama. U doba precizno vođenog oružja, retko je videti brojne mlaznjake kako napadaju aerodrom iz više pravaca dok lete nisko.

Snimak u pitanju je povezan sa 40. godišnjicom službe F-16 u Danskoj. Prvi F-16 za Dansku isporučen je 28. januara 1980. godine.

Da bi proslavili ovu prekretnicu, Kraljevsko dansko vazduhoplovstvo (RDAF) organizovalo je dva formacija leta, jedan ujutru i drugi popodne, 17. januara 2020.

Letovi su podrazumevali složene rute preko većeg dela Danske, uključujući razne vazdušne baze, aerodrome i znamenitosti, pri čemu su avioni uglavnom leteli na visini od oko 2.000 stopa.

Svaki formacijski let je uključivao deset aviona, od kojih je jedan imao kameru koja je snimala događaj.

Video prikazuje deo prvog formacijskog leta, koji je završen u vazduhoplovnoj bazi Skridstrup na jugu Jutlanda. Let je završen preletom devet aviona, nakon čega je izveden 10-minutni „napad eskadrile“ na samu bazu. Isto finale je ponovljeno i na kraju drugog formacijskog leta u popodnevnim satima.

Tokom Hladnog rata, oslanjanje na ovu vrstu višeosovinskog udara niskog nivoa za napade na vazdušne baze bila je uobičajena taktika. Nisko letenje služi za izbegavanje otkrivanja od neprijateljskih radara, kao što je vidimo u ratu u Ukrajini koji je u toku. Takođe, municija koje se koristila u to vreme bila je dizajnirana za ispaljivanje niskog nivoa leta.

U modernoj vazdušnoj borbi, zapadni vojni stručnjaci smatraju da je viševektorski napad koji uključuje nekoliko niskoletećih aviona malo verovatan. Pojava precizno vođenog oružja vazduh-zemlja sa različitim stepenom sposobnosti suprotstavljanja negira potreba za pilotima lovaca da izvedu rizičan napad ‘iz blizine’ na aktivnu vazdušnu bazu ili bilo koju drugu dobro branjenu metu.

Takvi egzotični formacijski letovi mogu uskoro izumreti, barem u slučaju RDAF-a, koji se sprema da povuče svoje F-16 dok radi na upotrebi nove generacije stelt mlaznjaka F-35A kupljenih od SAD-a 2016.

Sveobuhvatni konvencionalni rat potencijalno može izazvati ozbiljno iscrpljivanje precizno vođenog oružja. Stoga se obuka za napad na fiksni zemaljski cilj kao deo višeavionske formacije poput ove koju je organizovao RDAF u januaru 2020. godine nesumnjivo može biti korisna za pilote borbenih aviona.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave