NaslovnaNovostiNema ratnih aviona za Ukrajinu; Nemačka ne šalje borbene avione u Kijev

Nema ratnih aviona za Ukrajinu; Nemačka ne šalje borbene avione u Kijev

Odbijanje nemačke vlade da Ukrajini isporuči borbene avione ostaje nepromenjeno, a sve spekulacije o ovoj temi su neistine, rekla je u ponedeljak portparol nemačke vlade Kristijane Hofman.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u ponedeljak da Kijev očekuje da će u bliskoj budućnosti dobiti borbene avione sa Zapada i da će ukrajinskim pilotima biti potrebno najmanje šest meseci da nauče kako da upravljaju njima.

Prošle nedelje su, međutim, nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus rekli da Nemačka ne planira da šalje ratne avione u Ukrajinu.

„Savezni kancelar je već govorio o ovoj temi u parlamentu prošle nedelje. Takođe je juče tokom putovanja u Južnu Ameriku rekao da je o ovoj temi već sve rečeno i da borbeni avioni ne dolaze u obzir”, rekao je Hofman novinarima, dodajući da stav koji je Šolc izneo „ostaje nepromenjen”.

Portparolka je takođe odbacila spekulacije da među zapadnim zemljama postoji „neka vrsta konkurencije“ u količini vojne pomoći pružene Ukrajini, rekavši da je to „nepotrebna debata u ovom trenutku“.

mlaznjak nemackog vazduhoplovstva tornado polece iz vazdusne baze nemacke vojske u jagelu severna nemacka 10. decembar 2015. reutersfabian bimmer
mlaznjak nemackog vazduhoplovstva Tornado polece iz vazdusne baze nemacke vojske u Jagelu, severna Nemacka 10. decembar 2015. foto Reuters/Fabian Bimmer

„Odluku o tenkovima Leopard doneli smo tek prošle nedelje. A sada smo u procesu implementacije logistike i obuke. To su pitanja koja su sada u fokusu i koja pre svega moraju da se reše“, rekao je Hofman.

Zapadne zemlje pojačale su svoju vojnu podršku Ukrajini nakon što je Rusija tamo pokrenula specijalnu vojnu operaciju 24. februara 2022. godine, odgovarajući na pozive za pomoć otcepljenih republika Donjecka i Luganska.

1 KOMENTAR

  1. Jos da je vama verovati… I da stavite to na papir, pa opet vam niko ne moze verovati…. Previse, ali previse ste lagali, ispucali ste sve, sada i ako govorite istinu, niko vam ne veruje. Kao u onoj prici, kada je pastir vikao, vuk, vuk, vuk, pa svi doleteli, a on se salio i tako par puta. Posle kada je stvarno dosao vuk, i on vice vuk, vuk, vuk, a niko ne obraca paznju, jer znaju da laze… Nacicete se u takvoj situaciji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave