NaslovnaNovostiPrvi snimci ruskog PVO sistema S-400 „Trijumf“ uništenog u Ukrajini

Prvi snimci ruskog PVO sistema S-400 „Trijumf“ uništenog u Ukrajini

Ako je tačno, ovo bi predstavljalo prvu vizuelnu potvrdu gubitka ruske komponente S-400, jer je do sada bilo nekoliko ukrajinskih tvrdnji da su uništili sistem S-400, ali nijedna od njih nije bila potkrepljena čvrstim dokazima.

Ruska vojska je navodno izgubila lanser iz svog najnaprednijeg sistema protivvazdušne odbrane, S-400 „Trijumf“, u istočnom ukrajinskom regionu Zaporožja.

Pojavile su se slike nečega što izgleda kao lanser raketnog kompleksa S-400 5P85SM2-01, prema izveštajima ukrajinskih medija koji navode ove slike kao prvu vizuelnu potvrdu gubitka raketnog sistema S-400.

Dotični lanser je prvi put primećen u novembru prošle godine; međutim, Tviter nalog pod nazivom „Ukrajinski tragač oružja“ prijavio je da je to 5P85SM koji pripada sistemu PVO dugog dometa S-300PM1/PM2.

Međutim, pojavile su se i neke nove slike istog lansera, na osnovu kojih je Ukraine Weapons Tracker i raznih drugih izveštaja zaključio da se radi o lanseru 5P85SM2-01 PVO sistema S-400 Trijumf.

Borbena jedinica diviziona raketa zemlja-vazduh (SAM) S-400 sastoji se od osam transportnih lansera (TPU) 5P85TE2 na šasiji BAZ-64022 ili 5P85SM2-01 na šasiji MZKT-543M.

Uništeni lanser pronađen je u blizini sela Iljine u Zaporožju, koji se nalazi 60 kilometara od linije fronta, pa se postavlja pitanje kako je uništen tako daleko iza linija.

Izveštaji sugerišu da bi gubitak lansera mogao biti posledica kvara opreme, ili bi to moglo biti delo ukrajinskih diverzanata.

Ukrajinci već tvrdili da su uništili S-400 bez konkretnih dokaza

U septembru prošle godine, ukrajinske oružane snage su tvrdile da su uništile dva lansera S-400 i radar S-300, među ostalom ruskom vojnom opremom, u južnoj Ukrajini.

Operativna komanda „Jug“ Oružanih snaga Ukrajine (AFU) tvrdila je bez pružanja vizuelnih dokaza niti preciziranja da su ovi lanseri S-400 uništeni. Uz to, nedavni dokazi o tome šta je navodno uništeni lanser S-400 postavljaju pitanje zašto bi Rusija morala da rasporedi sistem protivvazdušne odbrane S-400 unutar Ukrajine?

Uzimajući u obzir operativni domet S-400 do 400 kilometara i domet osmatranja do 600 kilometara, sistem može efikasno da funkcioniše sa ruske teritorije.

Sa ruske tačke gledišta, pozicioniranje sistema S-400 unutar Ukrajine ne bi imalo smisla.

Međutim, u julu su ukrajinske snage navodno uništile ruski radar na malim visinama 48Ia6-K1 Podlet-K1 za koji se navodi da se koristi za sistem protivvazdušne odbrane S-400.

Radar Podlet-K1 je navodno bio stacioniran u oblasti Lazurne u Hersonskoj oblasti, koja se nalazi 50 kilometara južno od Hola Pristana, na obali Crnog mora. To je verovatno bio prvi dokumentovani slučaj prisustva radara u Ukrajini.

Dakle, čini se da su dotični lanseri S-400 mogli biti namenjeni za ispaljivanje raketa zemlja-vazduh 9M96E i 9M96E2, koje imaju domet od 40, odnosno 120 kilometara.

Zajedno sa radarom Podlet-K1, koji ima maksimalni domet detekcije između 200-300 kilometara, 9M96E i 9M96E2 su mogli da se koriste za uništavanje niskoletećih vazdušnih ciljeva srednjeg dometa.

ruski pvo sistemi s 400 foto ap
Ruski PVO sistemi S-400 foto: AP

S-400 integrisani slojeviti AD sistem dizajniran za angažovanje širokog spektra vazdušnih pretnji, sastoji od radara, projektila, EV i komunikacionih sistema, od kojih se nekima može upravljati nezavisno ili kao deo drugih sistema kao što je S-300VM (Antei-2500), koji su dizajnirani da učestvuju u užem spektru AD pretnji. Postoji dakle neka mogućnost da komponente sistema S-400 budu raspoređene u oslobođenoj Ukrajini.

Ipak, iako je tačno, za Ukrajinu bi ovo značilo samo trenutnu marketinšku pobedu, koja im, u kao nikada do sada ostrašćenim Zapadnim medijima nije potrebna. O ukrajinskom raketiranju već napuštenih i uništenih sistema ruskog naoružanja smo pisali..

20 KOMENTARA

  1. Nebitno,šta je da li je 400 ili S300.Sada Ukrajina dobija tenkove, nadam se da neće gađati svoje civilne objekte..?Kao što su radili u Soledaru Poljski vojnici

  2. I ukri nesto pogodili, ali jos pitanje, sta li je? Sad s300 sad s400 do popodne moze biti i s500. Cekaju se isporuke patriota pa da se udaraju recke. I da je s400 pogodili jedan-1. Sad ce da se preokrene tok rata

  3. Nesto mi ovde nije jasno. Kad su tako lepo oznacili one pravougaonike,zasto ne oznacise i raspon tockova. Odokativno se vidi da nije isti,tako da ovo poredjenje pada u vodu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave