NaslovnaNovostiTrocifrene dnevne žrtve: Ogromni ukrajinski gubici u Bahmutu brinu nemačku tajnu službu

Trocifrene dnevne žrtve: Ogromni ukrajinski gubici u Bahmutu brinu nemačku tajnu službu

Ogromni gubici koje ukrajinska vojska ima protiv Rusije u Bahmutu uzbunili su nemačku spoljnu obaveštajnu službu (BND), navodi nemački list Der Spiegel.

Mesecima je grad Bahmut na istoku Ukrajine poprište žestokih sukoba. Borbe su nedavno intenzivirane, ali Ukrajina kaže da se njene snage drže protiv Rusa, koji su nedavno preuzeli kontrolu nad obližnjim rudarskim gradom Soledar.

Na sastanku iza zatvorenih vrata ove nedelje, BND je obavestio članove Bundestaga (nemačkog saveznog parlamenta) da ukrajinska vojska trenutno svakodnevno gubi „trocifren broj vojnika“ u borbi protiv Rusije.

„Ukrajinci trenutno trpe ogromne gubitke u blizini Bahmuta. Brifing BND-a informiše o „trocifrenom broju žrtava dnevno“, navodi se u izveštaju.

Prema procenama nemačkih obaveštajnih službi, cela linija ukrajinske odbrane bila bi pogođena ukoliko bi Bahmut pao. Britanski obaveštajci su već ukazali da je jedna od dve glavne ukrajinske linije snabdevanja Bahmuta bila izložena teškom artiljerijskom bombardovanju.

Britansko ministarstvo odbrane je 18. januara objavilo satelitski snimak koji pokazuje da su južni i istočni Bahmut bili podvrgnuti najvećem artiljerijskom bombardovanju od početka januara 2023. godine.

fmvbfdfwiaymi85
fmvbfdfwiaymi85

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je naveo da su glavni napori Moskve sada koncentrisani na „izvođenje ofanzive duž osovine Bahmut“. U međuvremenu, američke vlasti su počele da ohrabruju ukrajinske lidere da skrenu pažnju sa Bahmuta na pripreme za ofanzive na jugu.

IzvorSpiegel

5 KOMENTARA

  1. Zašto Nijemci toliko brinu za ubijene Ukraince? Aha sad sam se sjetio da su oni saveznici iz trećeg rajha,zajedno onda i sada ubijali Ruse .

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave