NaslovnaNovostiRusija raspoređuje sistem interkontinentalnih balističkih raketa RS-24 Jars u Tverskoj oblasti

Rusija raspoređuje sistem interkontinentalnih balističkih raketa RS-24 Jars u Tverskoj oblasti

Usred tekuće krize u Ukrajini, rusko Ministarstvo odbrane odlučilo je da rasporedi mobilne raketne sisteme zemlja-zemlja RS-24 Jars u misijama borbene patrole u ​​Tverskoj oblasti.

„U raketnom kompleksu Bologovski (region Tver), autonomni lanseri Jarsa dovedeni su na rute borbenih patrola“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Ministarstvo je dodalo da vojna lica izvršavaju svoje obaveze i poštuju direktna uputstva, što uključuje precizne manevre duž puteva borbenih patrola.

Posada Jarsa će marširati do 100 kilometara, rasturajući trupe uz promenu položaja na terenu i njihove inžinjerijske opreme i koordinirajući maskirnu i borbenu zaštitu, preneo je Interfaks. Planirane su mere borbene obuke kako bi se obezbedilo spremnost ljudstva, naoružanja i vojne opreme za dugotrajno angažovanje na rutama borbenih patrola.

Strateške raketne snage su značajan element ruskih oružanih snaga i jezgro njenih strateških nuklearnih snaga.

Sistem Jars je postavljen na borbene patrolne misije u Tverskoj oblasti, blizu granice sa Belorusijom i sa Ukrajinom u dometu, usred sve veće zabrinutosti da bi Rusija uskoro mogla da pokrene veliku ofanzivu u Ukrajini.

Neki eksperti veruju da Rusija izgleda razmišlja o postavljanju teškog naoružanja u Ukrajinu dok Zapad ubacuje sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane u Kijev. Ovi napori uključuju raspoređivanje nuklearnih projektila i njihovo lansiranje bez nuklearnih bojevih glava.

U nedavnoj proceni, Ministarstvo odbrane Velike Britanije je istaklo da Rusija verovatno uklanja nuklearne bojeve glave sa zastarelih nuklearnih krstarećih raketa i lansira rakete na Ukrajinu. Tvrde da je u Rusiji iscrpljen arsenal raketa dugog dometa.

Sistem interkontinentalnih balističkih raketa RS-24 Jars

RS-24 Jars, naslednik rakete Topol-M, je ruski strateški raketni sistem i opremljen je interkontinentalnom balističkom raketom na čvrsto gorivo. Sistem je dizajnirao i razvio Moskovski institut za toplotnu tehnologiju pri Ruskoj akademiji nauka Jurij Solomonov.

Što se tiče Jarsovih strateških implikacija, MDAA navodi da je RS-24 Jars bio u avangardi ruskih pokušaja da unapredi svoje nuklearne sposobnosti. Sposobnost sistema da izbegne sisteme protivraketne odbrane povećava efikasnost zemaljske komponente ruske nuklearne trijade.

Štaviše, sistem ima prednost u odnosu na postojeće protivraketne odbrambene sisteme zahvaljujući svom kapacitetu za raspoređivanje aktivnih i pasivnih mamaca tokom leta.

RS-24 se može transportovati drumom i rasporediti u povučene ruske raketne silose, što otežava njegovo otkrivanje. Ovo, zajedno sa činjenicom da je sistemu potrebno samo sedam minuta da se pokrene, predstavlja ozbiljne pretnje za sistem protivraketne odbrane koji koriste Sjedinjene Države da bi zaštitile svoju naciju i saveznike.

Prema ruskom izdanju Komsomolskaja pravda, raketni kompleks Jars ima kapacitet 12 puta veći od američke bombe koja je desetkovala Hirošimu.

U konvencionalnom MIRV aranžmanu, sve bojeve glave su sadržane u jednoj fazi koja se odvaja od ostatka oružja nakon lansiranja. Kada se nađe izvan Zemljine atmosfere, ovaj uređaj može samostalno manevrisati, lansirajući svaku bojevu glavu na određenu metu.

Rusija je u junu 2019. objavila da je testirala RS-24 Jars sa dizajnom „eksperimentalne bojeve glave“. Tokom testa, projektil je prešao oko 3.500 milja pre nego što je pogodio poligon za testiranje rakete Kura u Kamčatskom kraju na drugoj strani Rusije.

1 KOMENTAR

  1. Jars nije naslednik Topolj-M nego je modifikovani Topolj postao Jars.A Englezi kao papagaji ponavljaju evo osam mjeseci da su zalihe krstarecih raketa izcrpljene.
    Poslije skoro godinu dana od oocetka SVO moguce je da su dosta potrosili ali rade u tri smjene da nastancaju kalibara,iskandera,oniksa i bastiona

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave