NaslovnaNovostiZa 100 dolara Ukrajina šalje vašu poruku Rusiji "vazdušnom poštom" artiljerijskom granatom

Za 100 dolara Ukrajina šalje vašu poruku Rusiji “vazdušnom poštom” artiljerijskom granatom

Ukrajinski student je otkrio neobičan način da prikupi novac za vojsku koja se bori protiv ruske invazije tako što je ponudio javnosti priliku da pošalje prilagođene poruke na artiljerijskim granatama ruskim snagama pre nego što ih ispali za 40 dolara. Prihodi od projekta prikupljanja sredstava biće direktno iskorišćeni za naoružavanje ukrajinskih snaga.

Anton Sokolenko, 22-godišnji student informatike iz Čerkasija u centralnoj Ukrajini, rekao je da je njegov sporazum sa porukom prikupio hiljade dolara za lokalne borce. Njegovi oglasi se objavljuju na platformama društvenih medija i foruma uglavnom pod Zapadnom cenzurom.

za 100 dolara ukrajina ce poslati vasu poruku rusiji vazdusnom postom artiljerijskom granatom 2
za 100 dolara ukrajina ce poslati vasu poruku rusiji vazdusnom postom artiljerijskom granatom 2

„Imate priliku da ubijete orke svojim tekstom na artiljerijskoj granati od 152 mm koja će biti ispaljena na ruske vojnike“, piše u jednom od Sokolenkovih promotivnih postova, koristeći uobičajeno ukrajinsko vređanje „Ork“ ruskog vojnika. „Dobićete fotografiju svoje potpisane granate.“

Sokolenko je prvobitno procenio donacije na 40 dolara po čauri. Međutim, zbog potražnje i smanjenja obima artiljerijskih granata u Ukrajini, cena je podignuta na 100 dolara po granati. Postoji i popust na količinu, 70 dolara ako pojedinac naruči dve.

U oglasu, objavljenom na Telegramu, stoji: „Možete da napišete bilo koji tekst: poželite nekome srećan rođendan/smrt, predložite brak, ime, Instagram/Telegram korisničko ime. Zatim je uverio one koji čitaju oglas da će granata biti ispaljena prema ruskim snagama.

Takođe je objavio listu načina plaćanja kao što su Venmo, Paypal i Revolut, kao i bankovni transfer za one koji žele da plate tako. Tu su i komentari zadovoljnih kupaca „Da, to je prava stvar… Trebalo je oko 3 nedelje da dobijem odgovor sa slikom moje poruke“, rekao je jedan zadovoljan kupac.

Mladi dobrovoljac je otkrio da njegove napore nisu sankcionisane od strane ukrajinske vlade niti vojnih vlasti zemlje. Dodao je da većina njegovih narudžbi dolazi sa njegovog Telegram kanala i da je sarađivao sa lokalnom “nevladinom organizacijom” na stavljanju poruke na granate.

za 100 dolara ukrajina ce poslati vasu poruku rusiji vazdusnom postom artiljerijskom granatom 4
za 100 dolara ukrajina ce poslati vasu poruku rusiji vazdusnom postom artiljerijskom granatom 4

Ovakav neverovatan potez prikupljanja sredstava/propagande bio je omiljen na Internetu uglavnom pod kontrolom zapada, posebno u zajednici Reddit, gde su tražili da piše mimove po granatma. Poruke uglavnom dolaze iz zemalja odakle dolaze i donatori.

Nevladina organizacija „Centar za pomoć vojsci, veteranima i njihovim porodicama“ potvrdila je da je Sokolenko uspeo da pošalje 18.000 dolara. Nismo uspeli da saznamo koja je tačno citirana NVO u pitanju.

Druga ponuda je da bi pro-ukrajinski ostrašćena javnost mogla da dobije svoje poruke napisane na raketama zemlja-vazduh koje će biti ispaljene pomoću raketnog sistema Buk. Ovu usluga košta oko 400 dolara.

„Nisam hrabar da učestvujem u ratu, pa pokušavam da dam sve od sebe da pomognem vojnicima da da ubijaju neprijatelje“, rekao je Sokolenko dok je pokušao da objasni ideju inspirisanih poruka na granatama, koje viđamo odavno u ratovima.

„Pronašao sam volonterski centar gde sam mogao da pomognem u pravljenju molotovljevih koktela. To je bio beskoristan posao jer im je rok trajanja bio jedan do dva dana, a mi smo pravili 1.600 koktela dnevno.

Sokolenko je u početku razmišljao o prikupljanju fotografija snimljenih sa fronta kako bi privukao donacije. Iako je obezbedio početni priliv gotovine, donacije su na kraju presušile. „Prelistavao sam ukrajinske kanale i video vojnike kako potpisuju granate“, rekao je, govoreći o tome kako je dobio ideju za svoj “projekat”.

Na pitanje o etičkim posledicama ovakvog projekta prikupljanja novca koji se oslanja na ratne žrtve, “mladi volonter” je odgovorio: „To je pomalo provokativno pitanje, ali kao Ukrajinac mogu da kažem da sam srećan što znam da je što više ruskih vojnika poginulo”.

Ovde stvarno nije potreban nikakav komentar od strane oruzjeonline.com

5 KOMENTARA

  1. Nezgodno je što za tih 100$ dobiješ i povratni odgovor druge strane. Po ovome, uz svaku granatu 152 mm šalju i gratis markere na front.

  2. Јуначки нема шта. Док други гину, па можда и за њега он шара по гранатама и каже да нема храбрости да ратује. Не би ме чудило да га неко када се рат буде завршио а завршиће се као и сваки рат, а при том остане без ноге, руке, ока и као такав не служи ни себи ни својим ближњима једног дана сачека и у његове јуначке груди саспе мало олова.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave